A legendás és finom saláta elkészítése nem bonyolult. Csináld végig az alábbiakat és egyél egy jót!

A pirított kenyérkockák elkészítése: Vágjuk fel a kenyeret kb. 1,5 cm-es kockákra. A kés lapjával (vagy fokhagymanyomóval) préseljük össze a 2 nagy gerezd fokhagymát. Egy tálban keverjük össze a fokhagymát, az olívaolajat és a kenyérkockákat. Ízlés szerint sózzuk meg, keverjük addig, amíg a szósz egyenletesen bevonja a kenyérkockákat. Tegyük a kenyérkockákat tepsibe, egyenletesen terítsük el, és 350 fokra előmelegített sütőben pirítsuk aranybarnára.

A salátöntet elkészítése: A tojást tegyük forrásban lévő vízbe, és 45 másodpercig főzzük. Utána vegyük ki, és hagyjuk lehűlni. Préseljük össze a fokhagymát, és tegyük nem fémből készült keverőtálba. Adjuk hozzá az előzőleg összetört szardellákat vagy a szardellapasztát, a reszelt parmezán felét, a Worcestershire-szószt, a citromlét, a kapribogyót, a mustárt és a héjától megtisztított tojást. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Folyamatos keverés közben lassan adjuk hozzá az olívaolajat, és keverjük simára az összetevőket (ha az olívaolajat túl gyorsan adjuk hozzá, akkor az kiválik).

A saláta elkészítése: Tegyük fa, üveg vagy műanyag (de nem fém) salátástálba a 3-5 cm-es kockákra felvágott salátát. Adjuk hozzá az öntet felét, keverjük össze. Adjuk hozzá a maradék öntetet, a maradék parmezán sajtot, a kenyérkockákat, és újra keverjük össze.

Hozzávalók:

  • A pirított kenyérkockákhoz:
  • 2 nagy gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál extraszűz olívaolaj
  • 2 csésze (0,5 liter) kenyérkocka francia bagettből vagy fehérkenyérből

A salátához:

  • 1 db tojás
  • 1 teáskanál Worcestershire-szósz
  • 3 teáskanál frissen facsart citromlé
  • 1 közepes gerezd összepréselt fokhagyma
  • 1/2 teáskanál frissen őrölt bors
  • 1 1/2 teáskanál szardellapaszta vagy 4 db kis szardella
  • 1 teáskanál kapribogyó
  • 1 teáskanál dijoni mustár
  • 1/3 csésze (8 cl) extraszűz olívaolaj
  • 1/3 csésze (8 cl) frissen reszelt parmezán sajt
  • 2 közepes fej római saláta