Megszületett a barátnőd kisbabája? Már alig várod, hogy megnézhesd a kicsit? A látogatás előtt nem árt, ha felkészülsz és tudatosítod magadban, mit illik és mit nem az ilyen események alkalmával. Hogy segítségedre legyünk, itt a LikeNewson összegyűjtöttük, mit kell tudnod babalátogatás előtt!

Jó előre beszéld meg a látogatás napját az anyukával

Mindenekelőtt jó előre fixáld le az anyukával a látogatás időpontját, hogy időben fel tudjon készülni rá. Minden szülő különböző, de abban egyformák, hogy időre van szükségük, hogy vendégeknek mutassák meg az újszülöttet. Vedd figyelembe az időbeosztását és bizonyosodj meg róla, hogy nem alkalmatlan időpontban érkezel a családhoz. Azzal pedig mindenképp számolj, hogy az anyuka nagyon fáradt, kimerült és kialvatlan lesz, ezért feltétlenül érdeklődj, a nap mely szakában látogathatnád meg. Ne érkezz túl korán és későn sem – írja a Bien.hu

Ne maradj túl sokáig

Talán ez mindenki számára evidens, de azért érdemes újra ás újra elmondani: semmiképp ne időzz túl sokáig. Az anyukának ezer dolga van, fürdetnie, szoptatnia kell a babát, ilyenkor nem tud vendégekkel foglalkozni. Ha nem is mondja el neked külön, hogy csak rövid ideje van rád, neked akkor is tudnod kell, mi az illendő. Percre pontosan persze nem mondhatjuk meg, meddig maradj, de nagyjából egy óránál tovább semmiképp ne időzz.

Vigyél magaddal ennivalót

Ha szeretnéd valamivel meglepni az újdonsült édesanyát, lepd meg egy kis meleg étellel! Bármilyen furcsán hangzik is, rengeteg teendője mellett biztosan nem marad ideje főzni. Épp ezért lepd meg valami finomsággal. Biztosan tudod, mi az, amit szeret, készítsd el neki a kedvencét vagy hozz neki ebédet egy közeli étteremből. Hidd el, ennél jobb ajándékot nem is adhatnál neki! Ha pedig esetleg maga az édesanya kínál meg valamivel vagy érdeklődik, hogy kérsz-e valamit enni vagy inni, mindig szigorúan nemmel válaszolj. Nem várhatod el tőle, hogy kiszolgáljon, ha tényleg nagyon szomjas vagy, te magad fogj egy poharat, ballagj oda a csaphoz és engedj magadnak vizet.

Moss kezet, mielőtt megfogod a babát

Az egyik legszigorúbb szabály, amit minden körülmények között be kell tartanod! Legyen bármilyen cuki a kisbaba, ha megérkezel a vendégségbe, első dolgod legyen alaposan kezet mosni és csak utána fogd meg a babát. Ilyenkor légy mindig illedelmes, előtte kérdezd meg az anyukát, hogy megfoghatod-e. Ha igenlő választ kapsz, óvatosan fogd meg, gyönyörködj benne kicsit, majd hamar add is vissza az édesanyjának, ugyanis bármennyire fáradt, biztos lehetsz benne, hogy nem szereti sokáig kiengedni a kezéből kicsi kincsét.

Ajánld fel az anyukának, hogy pihenjen kicsit

Ha már meglátogatod a babát és az édesanya a kimerültsége mellett is szakít rád időt, kicsit könnyítsd meg az életét! Úgy is fel lehet fogni, hogy veled együtt megérkezett a segítség is: mondd az anyukának, hogy menjen el zuhanyozni vagy pihenjen le egy fél órára, hiszen te ott vagy, tudsz foglalkozni addig is a babával. Ajánld fel a segítségedet, nem baj, ha nem fogadja el, nem kell erőltetni, de biztosan jó néven fogja venni kedvességedet.

Ne adj kéretlen tanácsokat

Ha neked már gyermeked van és tele vagy tapasztalattal és ötletekkel, akkor se zúdítsd rá minden infót a friss anyukára. Lehet, hogy valamit esetleg rosszul csinál, semmiképp ne szidd le emiatt és ne kezdd el sorolni, mit hogyan kellene csinálnia. Természetes, hogy ő még tapasztalatlan, biztosan tele van kérdésekkel, de hagyd, hogy ő maga kérdezzen és érdeklődjön, te pedig segítőkészen magyarázz el neki mindent.

Kiemelt kép: illusztráció