Gondolkozott már azon, hogy mi is történik a szervezetében, amikor szintetikus vitaminkészítményeket szed? Sajnos ugyanis nem feltétlenül az, amit szeretne. A szintetikusan előállított vitaminok ugyanis messze nem képesek azt a hatást elérni, amit a természetben megtalálhatóak. Egyes esetekben mégis szükségünk van rájuk. A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász  segít a LikeNews olvasóinak.

Szintetikus vs. természetes

A kérdés eldöntése igen egyszerű: természetes! Ezen nem is nagyon kell vitatkozni, hiszen eleve így rendelte a természet. De akkor mi keresnivalójuk a boltokban a mesterségesen előállított vitaminoknak?

A természet valóban úgy „rendelte”, hogy az ember a táplálkozásával vigye be a szervezetébe a szükséges vitaminokat, nyomelemeket és ásványi anyagokat, ne kis kapszulák formájában. Mégsem lehet azt állítani, hogy a mesterségesen előállított vitaminok csak a pénzszerzést szolgálják, ennél sajnos rosszabb a helyzet.

Az emberi test teljes vitaminszükségletét fedezni lehet a jól megválasztott, egészséges ételek segítségével. Egészen addig, amíg az emberiség nem kénytelen átállni a tömegtermelésre a létszám miatt. Az ilyenkor alkalmazott eljárások ugyanis jelentősen csökkentik a zöldségek, gyümölcsök beltartalmát, míg vegyi anyagok megjelennek az élelmiszerekben. Ez a folyamat pedig odáig vezet, hogy a tömegek számára már lehetetlen kizárólag az étkezésből fedezni a vitaminszükségletet.

De én egészségesen élek

Ha olyan szerencsés, hogy egészségesen tud étkezni, sokat mozog, és sok friss, lehetőleg házi termesztésű zöldséget és gyümölcsöt eszik, akkor jó eséllyel elkerülheti, hogy táplálékkiegészítők formájában kelljen bevinnie a szükséges anyagokat. Egy darabig legalábbis.

A szervezet számára azonban vannak olyan időszakok, amikor nagyobb mennyiségben van szüksége vitaminokra, ásványi anyagokra és nyomelemekre, mint máskor. Ilyen a várandósság is, melynél a szakemberek döntő többsége már javasol valamilyen vitaminkészítményt – emeli ki dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak. A dolog nyitja pedig a tabletta milyenségében rejlik.

Azt tudjuk, hogy a legjobb a természetes. Azt kevesebben tudják, hogy az anyagok kémiai kötései is fontosak. Jelen esetben a citrát, glükonát formák akár 80%-kal jobb hasznosulást tesznek lehetővé, mint egyéb társaik. De ez még mindig kevés lenne. A vitaminok felszívódásához ugyanis szükség van segédanyagokra, más vitaminokra, enzimekre, koenzimekre, kofaktorokra.

A hasznosulás összetett folyamat, melyben a vitaminok biológiailag aktív formára kell alakuljanak, és a segédanyagok támogatásával a sejtekbe kell jussanak. Ez azt jelenti, hogy ahhoz, hogy egy vitaminkészítmény hatékony lehessen, fontos annak komplexitása, illetve a benne szereplő anyagok kötési formái. A kiemelt példánál, vagyis a várandósságnál emellett arra is figyelni kell, hogy a készítmény megfelelően tagolt legyen, hiszen a magzat a különböző fejlődési szakaszokban eltérő anyagokat igényel, és a készítménynek ezt a tagolást bizony követnie kell tudni.

ratkotunde.hu