Ki ne ismerné a kis Rudolf történetét, aki piros orral született, emiatt a többi rénszarvas kigúnyolta, végül mégis ő vezetheti a Mikulás szánját, hiszen orra bevilágítja az egész horizontot.

A gyerekekben is, de a szüleikben egészen biztos felmerül a kérdés: miért piros Rudolf orra? Elvégre a természetben nem látni világító orral futkározó rénszarvasokat. Meglepő módon valahol a világban egy egész kutatócsoport bevállalta, hogy kideríti, és tudományos magyarázattal szolgál a mese rejtélyére .

Miért piros Rudolf, a rénszarvas orra?

Holland tudósok szerint Rudolf orra nemes egyszerűséggel túlfűtött. A tízoldalas tanulmányban részletesen kifejtik, hogy a kis Rudolf voltaképp vérkeringési zavarban szenved, hiszen a szánhúzás és a repülés együttese túl nagy terhet ró az agyra, minek következtében az orr piros színt ölt. A szakemberek szerint úgy kell a folyamatot elképzelni, mint amikor az autó hűtőberendezése túlhevül, ezért elromlik.

Ez felettébb érdekes állítás, kiváltképp, hogy egy másik tanulmány szerint a rénszarvas orra azért piros, hogy még a legdurvább időjárási viszontagságok közepette is teljesíthesse feladatát. A kutatók az előbbi hűtős példa mellett ugyanakkor előálltak egy, ha lehet, még extrémebb magyarázattal, miszerint a piros orr jelenségét okozhatja sima megfázás, parazitafertőzés, sőt, alkoholmérgezés is. Ez pedig nem egészen az az elmélet, mellyel bárki szívesen előhozakodna a csemetéjének.

Femina