Kövérebbek és lustábbak lesznek a társaiknál azok a kamaszok, akik már kicsi korukban is túl sok időt töltenek a tévékészülék előtt, ez pedig az iskolai teljesítményük szempontjából is meghatározó lehet.

Kutatás

Egy kanadai kutatás szerint a kétéves kisgyerekek tévézési szokásai kifejezetten rossz hatással lehetnek az egészségükre és az iskolai teljesítményükre – írja a Dívány. A kétezer kanadai kisfiú és kislány által tévézéssel töltött időről még a szüleik számoltak be kétéves korukban, 13 évesen viszont már magukat a gyerekeket faggatták ki a kutatók. A kutatás eredményeit a Science Daily foglalta össze.

Az elmélet lényege

„A tévézés sem testi, sem szellemi erőfeszítést nem igényel, egy meglehetősen inaktív szokásról van tehát szó. Az volt az elméletünk, hogy amennyiben egy kisgyerek túl sok időt tölt a tévé előtt, valószínűleg hozzászokik majd a henyéléshez, és később is a kevés mozgást igénylő szabadidős tevékenységeket részesíti majd előnyben az iskolai kötelezettségeivel szemben.” – nyilatkozta a tanulmány egyik szerzője. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Meghatározó  

A feltevés pedig szemlátomást helytállónak bizonyult: a kutatók szerint a tévézéssel töltött órák száma több szempontból is meghatározónak bizonyult a kamaszok esetében. Ha ugyanis valaki napi egy órával többet töltött a tévé előtt kétévesen, az 8 százalékkal több üdítőt, csokit és mindenféle mást fogyasztott 11 évvel később, mint a szigorúbb szülők gyerekei.

FRISS! Ne félj az egyedül töltött, magányos óráktól, mert jót tesz neked!

Kihagyott reggeli

Emellett a reggelit is gyakrabban kihagyták a tévé előtt felcseperedő gyerekek, valamint kövérebbek is voltak és az iskolában is rosszabbul teljesítettek 11 évvel később. Azok a gyerekek, akik egy óránál kevesebbet töltöttek a képernyő előtt, az összes kategóriában jobban teljesítettek a tévéfüggő társaiknál.

Rengeteg információ

A kutatók amúgy meglehetősen sok információt összegyűjtöttek a gyerekekkel és családjukkal kapcsolatban, ami lehetővé tette számukra azt is, hogy számos olyan pszichológiával és a családok társadalmi helyzetével kapcsolatos tényezőt kiszűrjenek, amelyek esetleg torzíthatnának az eredményeken.

Ne hagyd ki! Ezen feladványon pörög most az internet – Te meg tudod fejteni?

Ajánlás

A tanulmány szerzői szerint ajánlott tehát komolyan venni a legkisebbek tévénézésével kapcsolatos irányelveket, a napi egy óránál több időt a tévé előtt töltő gyerekek ugyanis tényleg megsínylik a dolgot.

A hiszti kérdése

A jutalomnak szánt vagy a hisztiző gyerekek figyelmének lekötésére szolgáló tévézés ezenkívül azt is megakadályozza, hogy a gyerekek időben megtanulják, hogyan uralkodhatnának az érzéseik felett egy-egy önuralmat megkövetelő szituációban. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Illusztráció, Freepik