Az új szövetségi kormány – Angela Merkel negyedik kormánya, és harmadik nagykoalíciós kormánya – várhatóan március 14-én, a tavaly szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás utáni 170. napon alakul meg. Ez az eddigi leghosszabb kormányalakítási folyamat Németországban.

Kétharmados többséggel jóváhagyta a Német Szociáldemokrata Párt  tagsága a Kereszténydemokrata Unióval és a bajor Keresztényszociális Unióval kidolgozott koalíciós szerződést – jelentették be a szociáldemokraták Berlinben.

Angela Merkel pártelnök-kancellár a CDU Twitter-oldalán közölte, hogy gratulál az „egyértelmű eredményhez”, és örül, hogy az eddigi koalíciós partnerekkel együtt dolgozhat Németországért.

Merkel  1954. július 17-én született Hamburgban.  2000 óta a Kereszténydemokrata Unió elnöke, 2005 óta Németország kancellárja.

A világ egyik legbefolyásosabb emberének tartják, a Forbes 2015-ös listája szerint például a második legnagyobb hatalmú ember a világon, egyben a legbefolyásosabb nő.

1977 és 1982 között Ulrich Merkel felesége volt, akinek a nevét megtartotta. 1998-ban Joachim Sauerrel, a Humboldt Egyetem professzorával kötött házasságot. Férjével Berlinben él bérelt lakásban. Gyermekei nincsenek.