Négy hónapon keresztül mintegy 1 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással segíti közel ötszáz cigányzenész vendéglátóhelyi foglalkoztatását a kormány, növelve a programban részt vevő vendéglátóhelyek vonzerejét is. A Muzsikáló Magyarország 2024 program célja a kávéházi cigányzene hagyományainak megőrzése és népszerűsítése. A zenekarvezetők április 29-étől jelentkezhetnek a támogatásra.

Muzsikáló Magyarország

A hagyományos kávéházi cigányzene megőrzését célzó programot indít a kormány Muzsikáló Magyarország 2024 néven. A pályázat a 2018-ban elindított Muzsikáló Magyarország program folytatása. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

500-an kapnak pénzt

„Az egymilliárd forint értékű vissza nem térítendő támogatásból ötszáz cigányzenész vendéglátóhelyi foglalkoztatását segítenék” – írta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) közleményében.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Unikális vendégélmény

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség elnöke szerint „a magyar kávéházi és hagyományos éttermi cigányzene olyan unikális, vendégélményt növelő turisztikai eszköz, melynek megőrzése és támogatása kiemelt jelentőséggel bír a hazai turizmus számára. A vissza nem térítendő támogatással a kormány lényegében átvállalja az éttermi élőzene árát”.

Cigányzenekarok pályázhatnak

A támogatott zenekarok négy hónapig, hetente négy napon, naponta három órán keresztül játszanak az általuk választott vendéglátóhelyeken. A pályázatra 4-6 fős, vonósokból, klarinétosból, cimbalmosból álló cigányzenekarok vezetői jelentkezhetnek április 29-től május 27-ig.

13 milliárdos keretösszeg

A Muzsikáló Magyarország pályázat annak a turisztikai ágazati szereplők versenyképességét erősítő, 15 milliárd forintos támogatási programnak a része lenne, amelyről Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter beszélt áprilisban. Eszerint a vidéki vendéglátóipari vállalkozások versenyképességét 13 milliárd forint keretösszeggel támogatják, a Tourinform irodák korszerűsítésére és a cigányzenészek felkarolására pedig egy-egy milliárd forintot szánnak.

Dankó Pista Emléknap

A Muzsikáló Magyarország 2024 keretében hagyományteremtő szándékkal Dankó Pista Emléknapot is szervez az MTÜ, amelynek keretében a fővárosba érkező turisták által leglátogatottabb területeken, vendéglátó üzletekben és azok teraszain játszanak majd a támogatást elnyert zenekarok. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: illusztráció, a fotó az egyik tihanyi étteremben készült – Forrás: balatonkörnyeke.hu