A száraz november elnevezésű, egyre ismertebb kihívás lényege, hogy egy hónapon keresztül semmilyen alkoholt ne fogyasszunk. Zacher Gábor toxikológus azonban egy első látásra meglepő videóüzenetben arra figyelmeztet, az igazi alkoholbetegek számára nem jó ötlet hirtelen letenni a poharat. Azt is elmondta, miért.

Száraz november

A száraz november kihívás lényege, hogy egy hónapon keresztül semmilyen alkoholt ne fogyasszunk. Zacher Gábor toxikológus azonban egy első látásra meglepő videóüzenetben arra figyelmeztet, az igazi alkoholbetegeknek nem jó ötlet hirtelen letenni a poharat. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

900 ezer magyar lehet érintett  

„Van 900 ezer olyan honfitársunk, aki abszolút mértékig ne próbálja ki ezt a kihívást. Ők az RMA-k, vagyis a Rendes Magyar Alkoholisták. Ha ők most hirtelen abbahagyják az ivást, az azért nem jó számukra, mert 4-6 óra múlva kezdődik az izzadás, az izgatottság, szaporább pulzus, magasabb vérnyomás. 1,5-2 múlva kialakulhat a klaszsikus delirium tremens, a klasszikus alkoholmegvonási tünetegyüttes, amelybe 3-5 százalékuk akár bele is halhat – fogalmazott Zacher a Facebookon közzétett videóban.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Az előszobában állva  

„Erősen meggondolandó, hogy ki az, aki ebbe beleugrik. A szociális ivók közül, ha valakinek már a harmadik nap eszébe jut, hogy ma még nem ittam semmit, akkor az elgondolkodtató. Itt még nincs baj, ők még nem alkoholbetegek, de valahol már ott állnak az előszobában” – fogalmazott a neves szakember.

Elkeserítő alkoholfüggőség

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról, hogy öt évvel ezelőtt hunyt el a Magyar Televízió legendás bemondója, Baleczky Annamária. Barátai szerint egész életében kereste a boldogságot, de egyik férfi mellett sem tudott megmaradni. Élete végét pedig az alkoholfüggősége keserítette meg. 

Titkárnőként kezdte

„A Magyar Rádiónál ismerkedtem meg Annamarival, aki akkor még titkárnőként dolgozott. Már a kezdetektől fogva nagyon kedveltük egymást, és hamar barátság szövődött kettőnk között – emlékezett vissza egykori kollégájára Kondor Katalin. Az egykori rádiós azt mondta, Annamáriának soha nem volt szerencséje a szerelemben. Talán azért sem, mert 1974-től egészen 2000-ig rivaldafényben élte az életét, majd magányosan hunyt el. 

A tanárához ment férjhez 

Annamária fiatalon a gimnáziumi tanárába szeretett bele. Érettségi után össze is házasodtak A kapcsolat azonban nem tartott sokáig, az esküvő után nemsokkal el is váltak. Ezután az egyik rádiós kollégájának a fiához menet férjhez, de ez a kapcsolat sem tartott sokáig. Majd Kondor Katalin egyik gyerekkori barátjával kötötte össze az életét. 

Egy buliban ismerkedtek meg 

„Én hívtam meg Pétert arra a bulira, ahol megismerkedett Annamarival. Hamar kialakult köztük a szimpátia, amiből párkapcsolat, végül házasság lett. Nagy volt köztük az összhang és boldognak tűntek, ám valami mégis tönkrement, hiszen néhány év után úgy döntöttek, külön folytatják az életüket” – mondta a Blikknek Kondor Katalin. 

Kapcsolatban maradt volt férjével 

Soha nem derült ki, hogy végül miért ment tönkre Annamária harmadik házassága. Viszont a válásuk után, a bemondónő és Péter tartották a kapcsolatot, jó viszonyt ápoltak egymással. Péter után volt még egy vendéglátós férje Annamarinak, de az a kapcsolat sem tartott sokáig. Kondor Katalin szerint nehéz időrendileg pontosan megmondani, de talán e válást követően vett igazán rossz irányt az élete. Rászokott az alkoholra.

Alkoholista lett 

Katalin szerint volt férje és a barátok is próbáltak segíteni Annamáriának, de hiába, ugyanis a bemondónő sohasem ismerte be, hogy alkoholproblémái vannak. Még a saját lakásában is rejtegette az alkoholos üvegeket. „Sajnos, a függőség miatt egyre inkább leépült, és már magát is nehezen látta el. A házában is többször elesett, összetörte magát, ezért Péter fogadott egy ápolót, aki időnként átjárt Annamarihoz és vigyázott rá, ám az alkohol hatalmas pusztítást végzett, teljesen lecsúszott. Valószínűleg már önmagára is veszélyes volt, amikor az idősek otthonába került”.

Magányosan halt meg

Barátai szerint a szép bemondónő jobb életet érdemelt volna. De az alkohol miatt méltatlan körülmények közt ment el. Magányosan, egy idősotthonban halt meg öt évvel ezelőtt.  A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Zacher Gábor. Fotó: Facebook