Milyen lehetőségeket biztosítanak az ország egyes részei az ott élőknek? Erre a kérdésre kereste a választ élhetőségi vizsgálatában a Takarék Index, a Magyar Bankholdinghoz tartozó Takarék Jelzálogbank elemzése az oktatás, az egészségügy, a bűnözés, a munkaerőpiac, a vásárlási lehetőségek és a lakóingatlanok megfizethetősége mentén. A legélhetőbb járások közül Budapest után, Pilisvörösvár és Érd mellett a távolabbi agglomerációs tatai járás is bekerült a top tízbe, a legnagyobb meglepetés viszont, hogy a pilisvörösvári járás végzett a kétes hírű bűnözés-lista első helyén.

Vegyes képet mutatnak az összesítés élén szereplő járások

A járások élhetőségi rangsorának élén álló területek egyes mutatók estében kiemelkedően magas pontszámot értek el a százas skálán, amelyen az értékeket a legjobb lehetőségeket biztosító helyszínhez képest határozták meg a szakértők. Másokban azonban csak a középmezőnyben vagy akár a lista vége felé helyezkednek el. Az összesítés elején Pilisvörösvár és környéke, valamint Veszprém és környéke követi Budapestet. Az ország legélhetőbb járásai északnyugaton és délkeleten helyezkednek el, kiemelkedik továbbá Budapest és környéke, valamint a megyeszékhelyek többsége. A legalacsonyabb pontszámok Északkelet-Magyarország járásait jellemzik. A részletes listát a cikkünk alján nézheted meg. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Oktatás

Az elemzők több mutató, köztük az óvodáskorú lakosságszámhoz viszonyított óvodai férőhelyek száma, a nyolcadik osztályos matematikai és szövegértési kompetenciaszámok átlaga, valamint az adott területre jutó középiskolai osztályok száma alapján határozták meg a járások pontszámát. Az egyes területek azonban nem azonos súllyal estek latba, mert az óvodával és az általános iskolával ellentéteben a középiskolák esetében nagyobb a járások közötti mozgás. Ezért az előbbi kettő 40-40, utóbbi pedig 20 százalékos súllyal szerepel a mutatóban.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Budapest az első

Az oktatási rangsorban még mindig Budapest az első. A második és a harmadik helyen azonban helycsere történt a 2021-es összesítéshez képest, a Veszprémi járás megelőzte a Győrit. Újonnan bekerült az első tízbe az Orosházi, a Debreceni, a Kiskunhalasi és a Kapuvári járás, amelyek az utóbbit kivéve már tavaly is az első húszban szerepeltek. Az élen álló megyeszékhelyek és nagyobb városok környékére jellemző, hogy magasak az általános iskolai kompetenciaszámok és kiemelkedő az óvodai ellátottság, a középiskolák elérhetősége azonban változó

Egészségügy, kiemelkedik a főváros

Az egészségügyi mutató a háziorvosok számának a felnőtt lakossághoz, a házi gyermekorvosok számának a gyerekekhez viszonyított száma, a kórházi ágyak lakosságarányos száma, valamint az adott területre jutó gyógyszertárak száma alapján állt össze 30-30, illetve 20-20 százalékos súllyal. A listát nagy előnnyel Budapest vezeti, a második helyezett Gyulai járás 79,5 ponttal a második. Innentől kezdve azonban már nem mutatkoznak jelentős különbségek az élmezőnyben, a harmadik Pécsi járás 77,2 pontot kapott.

Bűnözés, a Pilisvörösvári járás került az élre

A bűnözés esetében az adott területen lakosságarányosan elkövetett kiemelt bűncselekményeket vették alapul az elemzők a rangsor összeállításánál. A lista élén szereplő Pilisvörösvári járás tavaly még a harmadik volt, a második helyen lévő Mórahalom és környéke pedig nem is szerepelt az első tízben. A 2021-es összesítésben még első Móri járás a 10. helyre csúszott vissza. Budapest tavaly még az egyik legrosszabb, utolsóelőtti helyen szerepelt, idén azonban már több járást megelőzve a 162. A legbiztonságosabbnak tekinthető járások többsége az ország délkeleti és nyugati részén található, a legalacsonyabb pontszámmal pedig az északkelet-magyarországi területek rendelkeznek.

Vásárlási lehetőségek – Jelentős a főváros és környéke, valamint a Balaton és környéke előnye

A vásárlási lehetőségek fontos tényezőt jelentenek az élhetőségben. Ezt a mutatót az egységnyi területre jutó boltok száma alapján határozták meg az elemzők. Budapest továbbra is toronymagasan vezet. A második helyre Dunakeszi került. A vásárlási lehetőségeket tekintve nagyobb városok és környékeik jobban teljesítenek, a kisebb települések alacsonyabb pontszámokat érnek el.

Munkaerőpiac – Budapest kiszorult az első háromból, Budakeszi, Dunakeszi és Pilisvörösvár az élen

Ennek a mutatónak az összeállításakor az egy főre jutó nettó jövedelmet és az álláskeresők lakosságarányos számát vették figyelembe a szakértők. A tíz legmagasabb pontszámmal rendelkező járás összességében ugyanaz maradt, mint 2021-ben, átrendeződés azonban végbement. Tavalyhoz képest jelentős változás, hogy Budapest az elsőről a hatodik helyre esett vissza. Az idei első Budakeszi és környéke, amelyet a Dunakeszi és a Pilisvörösvári járás követ a második és a harmadik helyen. A fővárost megelőzte még Érd és környéke, valamint a Győri járás. Az első tízben szerepel még a Szentendrei, a Gödöllői, a Csornai és a Vecsési járás. A munkaerőpiaci mutatót tekintve továbbra is Budapest és környéke dominanciája jellemző, kivételt a Győri és a Csornai járások jelentenek.

Budapest és az ország nyugati része kedvezőbb lehetőségeket kínál

Összességében véve Budapest és az ország nyugati része több részterületet tekintve is magasabb pontszámot szerzett, mint az ország többi része: az oktatás, a kultúra, a vásárlási lehetőségek és a munkaerőpiaci mutató is kedvezőbb az említett területeken. A bűnözés esetén nagyobbak az eltérések, sokszor a többi mutatóban jobban teljesítő járások területén magasabb volt a lakosságarányos bűnelkövetés, és mind a nyugati, mind a keleti országrészen vannak biztonságosabb és kevésbé biztonságos járások – állapították meg a szakértők.

Növekvő árak

A keleti országrész járásaiban sokkal könnyebb lakáshoz jutni, mint a fővárosban vagy Nyugat-Magyarországon. Ez annak következtében van így, hogy a jobb munkaerőpiaci lehetőségeket kínáló és ezért népszerűbbnek tekinthető járásokban többen szeretnének élni, ez pedig a lakások iránti keresletnövekedésen keresztül az árak növekedéséhez vezet. A nagyobb városok, megyeszékhelyek és környékeik általában véve az alacsonyabb megfizethetőségi pontszámok ellenére is jobban teljesítenek – mind az élhetőségi mutatót, mind a legtöbb részmutatót tekintve. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Íme a járásokról készült összefoglaló lista

A különböző vizsgált tényezők alapján összeállított élhetőségi pontszámok szerinti első 10 járás Magyarországon (Forrás: Takarék Index-számítás)

Kiemelt kép: Grillparti az agglomerációban – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu