Válságos időszakban talán még fontosabb, hogy az elszálló árak és a nagy rohanás mellett kicsit jobban odafigyeljünk azokra, akiknek az ünnepi asztalra a szokásosnál is kevesebb jut. Most az Erzsébetvárosban is adakozhatunk, de az Ökumenikus Segélyszervezet is elindította akcióját.

Mindjárt itt a karácsony

Advent a várakozás, a felkészülés és a reménykedés időszaka. Napjainkban azonban inkább a rohanás, a kapkodás jellemzi, mivel advent első vasárnapján tudatosul sokakban, hogy alig 4 hét múlva itt a karácsony – írta vasárnap közösségi oldalán a 7. kerület polgármestere. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Vannak, akiknek most is nehéz

Niedermüller Péter azzal folytatta, egy felgyorsult időszak kezdődik el a mai nappal: Ajándékok, díszek, aztán majd az ünnepi menühöz szükséges hozzávalók vásárlása, a családi összejövetelek egyeztetése, utazások szervezése. Ám nem mindenkinek van ez így.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Érdemes lassítani

A politikus éppen ezért azt javasolja, idén próbáljunk meg mindannyian lelassítani egy kicsit. Álljunk meg egy pillanatra és gondoljunk azokra, akiknek az adventi időszak nem a vásárlásokat és az összejövetelek szervezését jelenti, azokra, akiknek ebben az időszakban valóban csak a reménykedés marad.

Szociális intézménynek segíhetünk

Az Erzsébetvárosban működő Családok Átmeneti Otthonában élők is közéjük tartoznak. A Gozsdu Udvar kezdeményezésére pedig elindul egy adománygyűjtés, amellyel szebbé tehetjük az intézményben lakó gyermekek és szüleik karácsonyát.

Kis dolgok is sokat jelenthetnek

Egy apró játék vagy egy tábla csokoládé is sokat jelent a nehéz helyzetben lévők számára, éppen ezért arra kérek mindenkit, aki megteheti és adományozna, hogy december 2-19. között keresse fel a Gozsdu Udvarban található adományozási pontot – zárta bejegyzését Niedermüller Péter, mindenkinek békés adventi időszakot kívánva.

Ha akadozni akarunk, akkor itt is megtehetjük

Nem csak Erzsébetvárosban, de az ország több pontján is elindul az adománygyűjtés. Az egyik legismertebb szervezet ezen a téren az Ökumenikus Segélyszervezet, amely idén a nehéz gazdasági helyzet és az áremelkedések miatt már korábban elindította adventi adománygyűjtését.

Növelni szeretnék a segítségnyújtás mértékét

Lehel László, a segélyszervezet elnök-igazgatója egy vasárnapi rendezvényen arról beszélt, az elmúlt évekhez képest megnőtt a segélykérők száma és a megnövekedett élelmiszer- és rezsiárak ellenére sem szeretnének „visszavonulni”, arra törekszenek, hogy intézményeiket a rendkívüli helyzetben is működtessék, ne csökkentsék „a segítségnyújtás arányát és értékét”.

Az elszálló élelmiszerárak a segélyszervezeteknek is nehézséget jelent

Lévai Anikó, a segélyszervezet jószolgálati nagykövete azt mondta, szükségük van minden támogatásra, emberek energiájára, szaktudására, ötleteire, és persze az adományaira. „Vagy néha egyszerűen csak arra, érezzük, nem vagyunk egyedül” – fogalmazott, megjegyezve: a rezsiárak és az élelmiszerárak növekedése a segélyszervezet minden tevékenységét sokkal költségesebbé teszi, munkájuk folytatásához pedig szükség van a szolidaritásra.

Itt tudunk segíteni

Gáncs Kristóf, a segélyszervezet kommunikációs igazgatója elmondta, a segélyszervezet 27. alkalommal indította el országos adventi pénzadománygyűjtését. A kezdeményezést a www.segelyszervezet.hu oldalon lehet támogatni, valamint a 1353-as adományvonal tárcsázásával, hívásonként illetve sms-enként 250 forinttal.

Személyesen is adományozhatunk

Emellett december 24-éig a Tesco kétszáz áruházában tart a kuponos gyűjtés, és a nagyobb postahivatalokban is várják a felajánlásokat. Lehetőség van személyes adományozásra is a Szent István-bazilikánál az adventi ünnepen. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

(Kiemelt képünk illusztráció, forrása Niedermüller Péter Facebook-oldala.)