Antónia arról is beszélt, hogy nem gondolta volna, aznap látja utoljára szeretett férjét. A kert gondozása mellett egy díjat is alapított, hogy ezzel is életben tartsa emlékét.

Másban veszítette életét

„Gyurka minden bizonnyal covidos lett a kórházban, mert úgy jelent meg a hírekben, hogy egy 101 éves férfi covidban halt meg” – mondta el Bálint gazda özvegye a Best magazinnak. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem tudtak róla

Antónia férje halálának három éves évfordulóján nyilatkozott a gyászról, s arról az örökségről, amelyet férje hagyott. Ugyanakkor nyomatékosította, noha elkapta a koronavírust, ennek ellenére nem ebben veszítette életét. Több olyan daganat volt benne, amelynek létezéséről nem is tudtak.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Nem mehettek haza

Siófokon lett rosszul, onnan vitte a mentő Budapestre, én végig vele voltam, végig ott ültem az ágya mellett. Szerette volna, hogy hazahozzam, de az állapota ezt nem engedte meg – idézte fel, megjegyezve, hogy vasárnap, amikor eljött tőle, fel sem merült benne, hogy akkor látja férjét utoljára.

Gyakran érkeznek látogatók

Alig értem haza, amikor telefonáltak a kórházból, hogy meghalt – elevenítette fel a szívszorító pillanatokat az asszony. Hozzátette, manapság is gyakran elmennek házuk előtt és azt kérik, had nézhessék meg kertjüket.

Meglepő reakció

Soha nem felejtem el, ebéd után lepihent és éppen elaludt, amikor délután becsöngettek hozzánk, hogy megnéznék, milyen a kertész kertje. Mondtam, alszik éppen, nem ébresztem föl – emlékezett vissza. Majd amikor elmesélte neki a történteket, akkor kikapott, mondván, hogy gondolja azt, hogy bárkit is elküld.

Egy életre szóló kötelesség

Ezért azt hiszem, hogy ha élne, ő is beengedte volna ezeket az érdeklődőket, így én is örömmel tártam ki előttük a házunk ajtaját. Az otthonunk, a kert szívesen látogatott hely lett, és ez egy életre kötelez engem arra, hogy itt is őrizzem Gyurka emlékét – fogalmazott Antónia a 24.hu összefoglalója szerint.

Nem hagyta el a házat

Mint februárban hírt adtunk róla, az özvegy még mindig abban a pesti házban él, ami a közös otthonuk volt, ahová olyan sok kedves emlék fűzi, és aminek éke a csodálatos kert, amiben haszon- és dísznövények, fák, bokrok és virágok pompáznak. Minden pontosan ugyanolyan, mint férje halála előtt.

Nem szeretné veszni hagyni

„Saját magam gondozom a kertet, különös figyelmet szentelve azoknak a fáknak, amiket a férjem ültetett 97 éves korában. Egyrészt jó testmozgás, ami formában tart, másrészt pedig nem akarom, hogy mindez az enyészeté legyen” – mesélte

Évtizedeken át éltek boldogan

A házaspár több mint két évtizeden át élt boldogan, egészen Bálint gazda 2020-ban bekövetkezett haláláig. Az asszony azóta is azért él és dolgozik, hogy méltó emléket állítson az ország leghíresebb kertészmérnökének.

Ápolja férje emlékét

„Kemény vagyok és két lábon állok. Az tart életben, hogy ápolom az emlékét, a sírját és mindent, ami hozzá fűz és amit kaptam tőle. Annyi jót adott nekem ő az életében, hogy azt nehéz meghálálni” – jelentette ki Antónia, aki férje emlékére megalapította a Bálint Gazda-díjat.

Ők kaphatják meg az elismerést

A díjat a MATE budai kampuszának hallgatói pályázhatják meg, és a pénzjutalmon kívül egy érem is jár hozzá, aminek egyik oldalon Bálint György portréja, a másikon pedig a mottója olvasható: „Egész életemet a hűség jellemezte. Hűség a hazához, a tudáshoz és a termőföldhöz.” A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

(Kiemelt kép: archív.)