Site icon LikeNews

Amit a foghiány súlyos, visszafordíthatatlan következményeiről tudni érdemes!

Már egy fog elvesztése is jelentős változásokat idézhet elő, nem beszélve arról, ha több fog is érintett. A fogatlanság következményei igen súlyosak, egy részük ráadásul gyorsan bekövetkezik, vannak azonban lassabban megjelenő szövődmények. 

Mit tehetünk a gyorsan bekövetkező változások ellen?

A foghiány következtében megjelenő legszembetűnőbb változás a fogközöket kitöltő “ínycsipke” (ínypapilla) és a csontszövet sorvadása. Ez nem csupán esztétikai kérdés, hanem a kezelés sikerét is nagymértékben meghatározza. Az ínycsipke egészséges szerkezetének megőrzése, valamint a csontszövet leépülésének megakadályozása érdekében a mielőbbi implantátumos beavatkozás javasolt. A Halász Klinika fogbeültetéses eljárása megoldást kínál a foghiány kezelésére. 

A súlyos következmények elkerülése mellett további érv az azonnali beavatkozásért, hogy így garantálható a szép, esztétikus eredmény. Később az ínypapilla már elveszíti a jellegzetes csipkézett szerkezetét, jelentősen visszahúzódik, a csontszövet leépülésével pedig gyakran bonyolódik a kezelés. Ilyenkor csontpótlásos procedúra is szükségessé válhat. Ez már komplexebb, költségesebb és hosszadalmasabb.

Az egyetlen járható út ennek elkerülésére, ha mihamarabb cselekszünk, amikor még költséghatékonyabb módon helyrehozható az addigi kár. 

A fenti következményeken túl szintén jelentős probléma a foghiány területének a tisztítása. Általában nem sikerül elég hatékonyan, és lepedékek, plakkok révén ínygyulladás, valamint fogszuvasodás is nagyobb eséllyel kialakulhat. 

Későbbi szövődmények

A kezeletlen foghiány esetében számolnunk kell a fogak torlódásával is, ilyenkor megbomlik az – egymás melletti fogak egymáshoz érintkező felszíneiből kialakult – ún. kontaktpont rendszer. A torlódás következtében pedig íny- és csonttasakok is megjelenhetnek. Ez az állapot kedvez a fogágybetegségeknek, szuvasodásnak. Ez egyfajta ördögi kör, hiszen a foghiány közelében lévő fogak, de a távolabbiak is veszélybe kerülnek. A fogszuvasodás és a folyamatos ínygyulladás miatt az egészségesek is veszélyeztetettek. 

A két állcsont közötti ideális távolságot a hiánytalan fogazat biztosítja. Foghiány következtében eldőlő, elvándorló fogak miatt ez a távolság már nem biztosított, a harapási magasság lecsökken. Ennek következtében kialakulhat az éjszakai fogcsikorgatás, mely a fogak fokozott kopása miatt tovább csökkentheti a harapási magasságot. A rájuk nehezedő plusz terhelés a zománc kopását okozza, emellett az íny állandó gyulladása szintén nehezíti az amúgy is súlyos állapotot. 

Érdemes az azonnali kezelést választani, és elkerülni ezeket a visszafordíthatatlan következményeket. Gondoljunk a hosszabb távon kialakuló állkapocs-deformitásokra és a gyakoribbá váló migrénes fejfájásra. Egy efféle állapot jelentősen rányomja bélyegét az életminőségre. 

Változások az életminőségben 

A gyakoribbá váló fejfájások és a megjelenő nyaki-, váll-, hát fájdalmak tovább nehezítik az amúgy is megterhelő állapotot. A fizikai következmények mellett a fogatlanság lelki hatásairól sem szabad megfeledkezni! 

Mindez befolyásoló tényező az önbizalomra nézve is. Pedig a gondtalan, magabiztos mosoly visszaszerezhető! Csupán elhatározás és cselekvés kérdése!

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.

Exit mobile version