Ujhelyi István, az MSZP alelnöke, európai parlamenti képviselője ma bejelentette, hogy több évtized után feláll és otthagyja a pártot. Nyílt leveléből az derül ki, hogy nem volt túl jóban a párt vezetőivel, szerinte ők lényegében megélhetési politikusok és kinyírták őt, mert sokat járt a szája arról, hogyan kellene az alig 2 százalékosra apadt támogatottságú pártot újraéleszteni.

Valami eltört

Ujhelyi István 2002 és 2014 között a szocialisták parlamenti képviselője volt, az európai parlamentben 2014 óta dolgozik. Az MSZP elnökségének tagja, a párt alelnöke is volt egészen távozásáig. Most az írja: „Valami összeragaszthatatlanul eltört. Nem gondoltam volna, hogy valaha is így lesz. Hogy ennyi sebet tud ejteni egy darabokra hulló kapcsolat nemcsak rajtam, de minden bizonnyal közösségem testén is.” A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Szemellenzős párt

Ujhelyi elvont képekkel szemlélteti, hogyan ment tönkre a kapcsolata a párt vezetésével. „Próbáltam fakírként létezni a szilánkokon, de egyszerűen nem megy tovább.” A párt tagjainak és szavazóinak köszönhetem politikusi karrieremet, nem is tőlük köszönök el, hanem a mai MSZP mechanizmusaitól, szemellenzős jövőtlenségétől” – teszi hozzá a politikus.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Semmire sem mennének a Fidesz nélkül?

A szocialista pártról régóta azt rebesgetik, hogy a Fidesz tartja életben, hogy hírvívők mondják meg nekik, mikor, miről beszéljenek a parlamentben, hogy lényegében megélhetési politikusok, akik semmire sem mennének a néhány milliós képviselői fizetésük nélkül.

Nem viselkednek ellenzékiként

A szocialista párt beépített ellenzékiségének gyanúját erősíti az is, hogy a vezetőik lényegében a kormánypártok döntéseivel egyáltalán nem mennek szembe, maximum néhány előre megírt parlamenti kötelező ellenzéki felszólalással töltik az időt, majd felveszik a fizetésüket.

Szóra sem érdemesek

Egyesek szerint az is beszédes, hogy a kormánypártok legutóbbi, alább látható „Dollárbaloldal” című kampányából teljesen lemaradtak az MSZP emberei. Nagy kérdés, hogy azért, mert valójában a kormány embereiként dolgoznak ellenzéki köntösben, vagy mert annyira érdektelenek az MSZP megmaradt politikusai, hogy szóra sem érdemesek.

A Dollárbaloldalnak nem része az MSZP?

Önmagában életképtelen MSZP?

Bármi is az igazság, az MSZP leépülése régóta tart, várhatóan a következő parlamentbe nem is fognak bejutni, hacsak a professzionálisan működő kormánypártok nem alakítják majd úgy a dolgokat, hogy ismét becsusszanjanak az álellenzéki szocik.

Rizikós esély

Ujhelyi azt írja vasárnapi nyílt levelében, hogy az ő lelkiismerete tiszta, nem rajta múlt a változás. „Nem egy alkalommal próbáltam felrázni a pártközösségünket az elmúlt években, a legutóbbi sokkoló mértékű választási vereség után már kíméletlen őszinteséggel vázoltam saját állapotunkat és vállaltam fel a Horn Gyula cölöpjeire építkező újjászületés rizikós, de – ma is állítom – egyetlen esélyt jelentő munkáját.”

Megélhetési politikusok

A politikus nem titkolja, hogy hibázhatott, amikor nyers őszinteséggel tartott tükröt a párt vezetésének. Mint fogalmazott, ezzel kizárólag „a hivatásos vezetőink érdekeit sértettem”. Ezzel lényegében leírja, hogy az MSZP vezetői nem mások, mint kétségbeesett, túlélésre játszó megélhetési politikusok, akik talán már szinte senkit sem képviselnek.

Megkövesedett párt

Majd így folytatja: „Végül be kellett lássam és el kellett fogadjam: sokadjára sem tudtam áttörni a belső megkövesedés falát. Helyette kivívtam néhányak intrikus haragját, ami szép lassan elfojtotta körülöttem a tiszta levegőt. Tudom, hogy sokan – például sikeres önkormányzati vezetőink – éreznek hasonlóképpen” – írja a szocialista politikus, aki írásában arra utal, hogy kinyírták őt.

Újhelyi folytatja

Az EP képviselő azt is leírja a levelében, hogy nem adja fel a harcot, párttagságát elengedve építi tovább az Esély Magyar Szociáldemokrata Közösség civil hálózatát és folytatja a küzdelmet a magyar érdekekért Európában és az európai értékekért Magyarországon. A szocialista párt támogatottsága a legutóbbi felmérések alapján alig 2%-on áll, vagyis nem éri el Parlamentbe jutás küszöbét. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Újhelyi István – Forrás: Facebook/Ujhelyi István