Az egyik érdi bölcsőde nevelője egy kisfiút babzsákkal fejbe dobott, egy kislány száját és orrát pedig többször celluxszal leragasztotta. Az önkormányzat vizsgálatot rendelt el, a nevelőt elbocsájtották, a rendőrség is nyomoz az ügyben.

Behívták a bölcsődébe a szülőt

A gyermek anyja elmondása szerint tavaly november 20-án öt nem fogadott hívás várta. Órákkal később visszahívta az intézményvezetőt, aki közölte vele, hogy azonnal menjen be a bölcsődébe, de az okot nem árulta el. Az anyukát a bölcsőde irodájában többen fogadták, ahol tájékoztatták a bántalmazásról. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Bántalmazta a kislányt

Kisfiát, aki ekkor még nem volt 3 éves, valaki egy babzsákkal fejbe dobta úgy, hogy bevérzett a szeme, állítólag jegelték is. Az igazgató és a gyermeknevelő nem mondta meg, hogy pontosan mikor történt a bántalmazás, ám később kiderült, hogy 11 napra rá értesítették.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Bocsánatot kért

Az édesanyától egy másik nevelő kért bocsánatot, aki elmondta, hogy korábban volt már példa rá, hogy egy másik nevelő bántalmazta a gyerekeket: többször celluxszal ragasztotta be a kislány száját, orrát vagy az egész fejét.

Labilis és ingadozó hangulatú

Az intézményvezető feljelentést tett a nevelő ellen, azonban jogviszonyának nem azonnali hatállyal, hanem közös megegyezéssel vetettek véget. Az édesanya hetekkel később megtekinthette a bántalmazott kislány ügyének a tanúkihallgatási jegyzőkönyvét. „Idegileg labilis és nagyon ingadozó hangulatú volt a nevelő, aki az agresszióját a gyermekeken vezette le” – írták a nevelőről az anyuka szerint. A szülő ezután a városvezető segítségét kérte az ügyben.

Megszólalt az érdi önkormányzat is

„2023. november 9-én, egy csütörtöki napon a Pöttöm Sziget Bölcsőde egyik gondozója megdobott egy gyermeket vagy egy plüssel, vagy egy tenyérnyi méretű babzsákkal – a tárgyra az esemény tanúi eltérően emlékeznek. Az éppen szabadságon lévő intézményvezető november 13-án hétfőn értesült az ügyről a többi gondozótól. Az intézményvezető még aznap délelőtt rögtön vizsgálatot indított, meghallgatta a gondozónőket, és még hétfőn délelőtt tájékoztatta a Polgármesteri Hivatal Humán-Szolgáltatási Főosztály vezetőjét, illetve a szakterületért illetékes alpolgármestert, Tetlák Örsöt” – írta az önkormányzat az Indexnek.

Celluxot ragasztott a szájára

„Mindketten arra utasították, hogy az elkezdett tényfeltárás legyen alapos, mindenre kiterjedő, vegyen fel jegyzőkönyveket, és ezek birtokában, ezek alapján mindenképpen történjen meg a szülői kommunikáció. A vizsgálatok során derült ki, hogy ugyanez a dolgozó egy másik alkalommal celluxot ragasztott egy kislány szájára, amit egy másik gondozó rögtön eltávolított.”

A polgármesterhez is elment a szülő

November 20-án teljes körű tájékoztatást tartott a szülőknek, valamint a kisfiú és a kislány szüleivel is egyeztetett és a vizsgálatokat is figyelembe véve bizalmat szavaznak a bölcsődének. Mivel a kisfiú szülője nem volt teljesen elégedett és február 10-én a polgármester meghallgatta őt, ezt követően pedig elrendelte, hogy a hivatal is vizsgálja meg alaposan az ügyet.

Magánéleti problémái voltak

A kihallgatása során az intézményvezető kifejtette, hogy „a tettet elkövető gondozóra a két ügyet megelőzően nem volt panasz, legfeljebb annyit tudott róla, hogy az utóbbi időben magánéleti problémái voltak.” Az önkormányzat szerint a nevelő azonnal el lett bocsátva, november 13-án megszüntették a munkaviszonyát, és többé már nem engedték vissza dolgozni, nem mehetett a gyerekek közelébe. A vizsgálat azt állapította meg, hogy az intézményvezető alapos belső vizsgálatot végzett, azonban a bölcsődei eljárásrend, protokoll tartalmaz hiányosságokat, ezeket javítania kellett.

Nyomoz a rendőrség

A lap értesülései szerint a Család- és Gyermekjóléti Szolgálat már megkereste a szülőket, továbbá a rendőrség nyomoz, tanúkat hallgatott meg.  A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: Pöttöm Sziget Bölcsőde