Meglepő döntést hozott a fővárosi kormányhivatal. 13 év után megtiltanák, hogy a főváros úthasználati díjat szedjen a kamionoktól. Ha ez megvalósul, újra elözönli a nemzetközi kamionforgalom Budapestet – állítja a főpolgármester. Karácsony Gergely szerint a főváros nem lesz kamionsztráda. Közben a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete szerint a fővárosi úthasználati díj eltörlése nem változtatná meg a budapesti teherforgalmat.

13 éve működik a kamionoknak szóló útdíj

A nehézgépjárművekre kivetett úthasználati díjjal 13 évvel ezelőtt sikerült kiűzni a kamionokat Budapestről. Azóta nem kell a Hungária körúton vagy éppen az Üllői úton kamionok és nehézgépjárművek között lavírozni az autósoknak, kisebb a környezet, és zajszennyezés. Most ez megváltozhat. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A fideszes Sára Botond főispán rászabadítaná Budapestre a kamionokat?

Nem sokkal ezelőtt a főpolgármester arról írt a közösségi oldalán, hogy a budapesti közlekedés és a budapestiek nyugalma érdekében újabb vitát kénytelenek megvívni a városban a kormányt képviselő Budapest Főváros Kormányhivatalával, amelynek Józsefváros megbukott fideszes polgármestere, Sára Botond vezet főispánként. “Hiába akarják, mi nem fogjuk rászabadítani a budapesti utakra a kamionokat” – szögezi le Karácsony Gergely.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Kukáznák a jól működő rendszert

A főpolgármester így folytatja: “A kormányhivatal, ki tudja miért, feladatának érezte, hogy előírja a Fővárosi Önkormányzat számára egy 13 éve működő rendszer megváltoztatását, azt, hogy úthasználati díjjal tarthassuk távol a teherforgalmat, a kamionokat a város belső útjairól.”

Budapest nem lesz kamionsztráda

Karácsony Gergely szerint 13 év után a kormányhivatal éppen most jön rá, hogy szerinte a főváros nem jogosult útdíjat előírni. “Ha ezt hagynánk, visszaállna az a rend, amire talán sokan emlékeznek a városban: kamionsorok az Üllői úton és máshol. Na, ez nem lesz. A Fővárosi Közgyűlés elé olyan javaslatot terjesztek, hogy küldjük el a kormányhivatalt a…legalább a bíróságra. Budapest nem lesz újra kamionsztráda!” – írja posztjába a főpolgármester.

A fuvarozók szerint nem jönnek a kamionok

A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) szerint a fővárosi úthasználati díj eltörlése nem változtatná meg a budapesti teherforgalmat. Árvay Tivadar, a szervezet főtitkára az RTL Híradójának elmondta, hogy mivel Budapest súlykorlátozott zónákból áll, ezekre a területekre továbbra sem hajthatnának be szabadon a tehergépjárművek.

1,8 milliárd forint

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes elmondta, hogy 2023-ban nettó 1,8 milliárd forint bevétele volt Budapestnek az úthasználati díjból, ami a 600 milliárdos végösszegű költségvetésben nem jelentős, még ha soknak is tűnhet – írta az ÉnBudapestem, a fővárosi önkormányzat lapja.

Kormányhivatalok rendszere

A kormányhivatalok a kormány általános hatáskörű területi igazgatási szervei. A megyék rendszeréhez igazodva Magyarországon 19 megyei és 1 fővárosi kormányhivatal van. A kormányhivatalt a főispán vezeti, akit a Miniszterelnökséget vezető miniszter javaslatára a miniszterelnök nevez ki és ment fel. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Kamionok az M0-ás autóúton – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu