Telefonos csalásra szakosodott bűnbandát fogtak el a rendőrök Budapesten és Csobánkán. Az elkövetők banki álügyfélszolgálatot üzemeltettek.

Álügyfélszolgálatot üzemeltettek

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt indított büntetőeljárást, mert felmerült a gyanú, hogy szervezett csoport banki álügyfélszolgálatot üzemeltet. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Megtalálták a bűnözőket

A nyomozók a minden részletre kiterjedő nyomozás és elemzői munka során beazonosították a bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható személyeket, majd 2022. november 29-én összehangolt rendőri akció keretében Budapesten, valamint Csobánkán elfogták őket.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Eredményes volt a házkutatás

Az intézkedés során a rendőrök az elfogott személyek házaiban kutatást tartottak, amely során mobiltelefonokat, SIM kártyákat, laptopokat, valamint virtuális pénztárca tartásához szükséges eszközt találtak, majd foglaltak le.

Telefonon csaltak

A nyomozás adatai alapján a csalók telefonon keresték meg az áldozataikat, amely során egy bank ügyfélszolgálatának kiadva magukat kicsalták a sértettek bankkártyáinak, illetve a bankszámláinak adatait.

Vásároltak és utaltak

A megszerzett adatok ismeretében a sértettek engedélye és hozzájárulása nélkül internetes vásárlásokat, valamint utalásokat hajtottak végre. Az elutalt pénzek nem közvetlenül a csalókhoz érkeztek, hanem más emberek adataival nyitott bankszámlákra.

Négy embert állítottak elő

A rendőrök a bűncselekménnyel kapcsolatban két külföldi férfit, valamint egy magyar férfit és egy szintén magyar nőt állítottak elő a főkapitányságra. Gyanúsítotti kihallgatásukat követően őrizetbe vették őket, majd kezdeményezték a letartóztatásukat. 

Az elfogás pillanatai

Forrás: police.hu

Egyre több az átutalásos csalás

A Kékvillogó.hu írt arról, hogy a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint számottevő növekedést mutatott az átutalásos csalások értéke az utóbbi időszakban. 2022 második negyedévében mintegy ezer sikeres visszaélés történt 1,7 milliárd forint értékben. Az online fizetések terjedésével párhuzamosan az utóbbi években nőtt az ügyfelekkel szembeni visszaélési kísérletek száma, és a tapasztalatok alapján a csalók időről időre sikerrel járnak.

Adathalász támadások

Nem újkeletűek az adathalász támadások Magyarországon, amikor is telefonos csalók próbálnak meg átverni banki ügyfeleket egy jól kidolgozott forgatókönyv szerint. A kevésbé tájékozott embereket a szélhámosok könnyedén képesek megvezetni, és sokszor előfordult már, hogy családok teljes pénzügyi megtakarítását ellopták.

Fontos az ügyfelek tájékoztatása

A védekezés hatékony eszköze az informatikai rendszerek fejlesztése mellett az ügyfelek folyamatos tájékoztatása és felkészítése az ilyen és ehhez hasonló estek kezelésére. Az Magyar Nemzeti bank és a Magyar Bankszövetség edukációs-kommunikációs kampány elindítását kezdeményezte, és kijelentette: széleskörű, minden érintett intézmény által egységes és közérthető üzenetekben megfogalmazott tájékoztatásra van szükség, hogy ne kerüljenek még többen ilyen helyzetbe. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció