A jelenlegi energiapiaci körülmények miatt novemberre akár gázolajhiány is kialakulhat – vélekedett Vecsey Sarolta, a Shell Hungary Magyarországért és Szlovéniáért felelős mobilitási igazgatója. Sok ipari fogyasztó ugyanis elkezdett átállni a gázról a hasonló fűtőértékű, de még piaci áron is olcsóbb dízelre.

Piaci nehézségek

A Magyarországon 193 töltőállomást üzemeltető, brit hátterű energiamulti az „árstop” tavaly november közepi bevezetése óta hangsúlyozza, hogy az intézkedés piaci nehézségeket okoz. Így nem örültek és nem számítottak a hatósági tarifák október eleji meghosszabbítására sem – írja a Népszava.huA BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Előfordulhat üzemanyaghiány

A döntés nem segítette a kínálatot a megnövekedett igényekhez igazítani – fogalmazott az igazgató. Így a kutakon előfordulhat hiány a hatósági áras termékekből. Arra a kérdésre, hogy ilyen körülmények között fontolgatják-e a távozást a magyar piacról, úgy fogalmazott, hosszú távon terveznek, amit az is bizonyít, hogy magyarországi jelenlétük egész 1925-ig tekint vissza.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Emelkedik az olaj ára

Közben a Brent típusú olaj ára emelkedni kezdett, így a szerdai után pénteken is nő a piaci üzemanyagár – írja a Holtankoljak.hu. A benzin beszerzési ára 7 forinttal emelkedik, a gázolajért pedig16 forinttal kell többet fizetni. A 480-as ársapkán kívül eső tankolóknak a hazai kutakon a 95-ös benzin literjéért 681,9 forintot, a gázolajért pedig 776,9 forintot kell fizetniük.

Kifeszített értékesítés

Annak kapcsán, hogy a hatósági áras termékek kötelező legfelső beszerzési és eladási ára változatlanul egyaránt 480-480 forint, a Shell térségi igazgatója érzékeltette: árrés híján is működtetik kifeszítetten működő üzemanyagszállító- és értékesítő hálózatukat, amit a hatósági áras értékesítés mellett extraprofitadó is sújt.

Márkás kutakon tankolnak az autósok

Az igazgató elmondta, hogy a hatósági ár tavaly november közepi bevezetése óta a fogyasztók egy része a „kis” kutakról átpártolt a kényelmesebben megközelíthető és az üzemanyagot immár azonos áron kínáló, „színes” töltőállomásokhoz. 

Megugrott a forgalom

A „márkás”, vagyis „színes” hálózatok benzin- és gázolajforgalma az első fél év során 29, illetve 35 százalékkal haladta meg az előző év hasonló időszakának adatát, míg a többi, „fehér” töltőállomás 27, illetve 3 százalékos visszaesést szenvedett el.

Felfüggesztett kutak

A kormány állami támogatást csak a kis töltőállomásoknak nyújt. Emlékeztetett az igazgató, hogy az ellátási nehézségek miatt a Shell a nyár közepén öt hazai töltőállomása működését átmenetileg felfüggesztette. A kisteljesítményű kútoszlopokon jelenleg bruttó 80 ezer, a nagyteljesítményűeken pedig bruttó 290 ezer forint a tankolásonkénti határ úgy, hogy naponta többször is fordulhatunk. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Shell benzinkút Lakiteleknél – Fotó: BPK