Site icon LikeNews

Döbbenetes dologra mutatott rá egy kutatás: a férfiak nemzőképességét is veszélyeztetheti a koronavírus

Egy legújabb tanulmány eredményei szerint a Covid-19 súlyos veszélyt jelenthet a férfiak nemzőképességére is. A kutatást olasz szakértők végezték, akik olyan férfiak ondóját vizsgálták meg, akik már átestek a koronavíruson.

Ezt a következtetést vonták le

A kutatók a vizsgálatok alapján úgy látják, hogy a SARS-CoV-2 a hímivarsejtek képződésére hatással lehet, ennek oka pedig az, hogy a herék sejtjeinek felszínén nagy számban találhatóak ACE2 receptorok, a vírus pedig ezekhez könnyedén kapcsolódik és behatol az emberi sejtekbe – közölték a Firenzei egyetem Kutatói a Human Reproduction című tudományos lapban.  A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Így végezték a vizsgálatot

A kutatást 43 férfin végezték el, ebből 12-en otthon gyógyultak, de 26-an kórházi ápolásra szorultak, sőt 5-en az intenzív osztályra is kerültek. A felépülésük után az alanyokon, miután meglett a két negatív koronavírus-tesztjük, egy hónappal nyál,vizelet- és ondómintát vettek – írja a Bors.

Ezt állapították meg

A szakértők arra jutottak, hogy a kutatásban résztvevő férfiak negyedénél alacsony spermaszámot állapítottak meg, valamint 20%-uk még ennél is rosszabb eredményt produkált, ugyanis egyáltalán nem találtak hímivarsejteket az ondómintájukban.

A súlyosság is számít

Az intenzív osztályon is járt férfiak közül négy személynél, a kórházban ápoltaknál három főnél nem találtak hímivarsejtet. Az otthon felépülőknél azonban nem találkoztak a problémával, így arra jutottak, hogy összefüggés lehet a betegség súlyossága és a hímivarsejtek száma között.

Ezt írták a szerzők

A tanulmányban résztvevők úgy gondolják, hogy fontos lenne nyomon követni a nemzőképes koronavírusból felépült férfiakat, valamint elmondták, hogy egyelőre ez még nem közvetlen bizonyíték, hogy a vírus valóban károsítaná a hímivarsejteket, ugyanis az is lehetséges, hogy a kapott gyógyszerek váltották ki a negatív reakciót.

Jön a védettségi igazolvány

A LikeNews is beszámolt róla, hogy a kormány döntött a koronavírus elleni védettségi igazolvány bevezetéséről.

Ezt írták a kormányzati oldalon

A kormany.hu oldalon azt írták: a kormányrendelet alapján háromféle módon lehet igazolni a koronavírus elleni védettséget: ha valaki megkapta a védőoltást, vagy igazoltan átesett a koronavírus-fertőzésen, illetve ha valaki vélhetően átesett a fertőzésen, de nem tudott erről vagy nem készült erről teszt és utólag elvégzett ellenanyag-vizsgálat igazolja a fertőzésen való átesését is.

Az állam hivatalból postázza

Kiemelték: ha valaki megkapta a védőoltást, nem kell igényelnie az igazolványt. Az állam hivatalból postázza az ingyenes kártyát, annak kiállítását külön nem kell kérni. A védőoltást igazoló kártyának nincs érvényességi ideje. Az igazolvány a személyi adatok mellett tartalmazza majd a védőoltás idejét, valamint típusát.

Ha valaki már korábban átesett a betegségen

Ha valaki korábban igazoltan átesett a koronavírus-fertőzésen, akkor a fertőzésből való felgyógyulás napja jelenti a védettség kezdetét – tették hozzá. A felgyógyulás napja az az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) nyilvántartott dátum, amikor negatív PCR-tesztje vagy antigéngyorstesztje lett, miután korábban pozitív tesztje vagy tesztjei voltak.

Az érvényesség

Abban az esetben, ha valakinek csak a fertőzést igazoló pozitív tesztje van, de több teszt nem készült – mert például tünetmentes vagy enyhetünetes volt és otthoni karanténban maradt -, akkor a teszt utáni 10. nap a felgyógyulás hivatalos napja. Közölték: a védettségi igazolvány érvényessége az igazolt felgyógyulást követő 6 hónap. A kártya ebben az esetben is ingyenes, az állam hivatalból postázza, annak kiállítását külön nem kell kérni. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Illusztráció, Pexels

Exit mobile version