Komoly érzelmeket váltott ki a budapesti Karinthy Frigyes Gimnázium diákjaiból az egyik tanár elbocsájtása. A kirúgott pedagógus az interneten osztotta meg gondolatait a nyilvánossággal és elárulta: nem csak ő, a tanítványai is sírtak, amikor bejelentette, mi történt. Úgy fogalmazott: „az én könnyeim lenyelhetőek, de a diákjaim könnyei sebhelyként maradnak meg”

Ő és a diákok is sírtak

A budapesti Karinthy Frigyes Gimnázium egyik kirúgott tanára egy nyilvános Facebook-bejegyzésben azt írta, a hetedik óra előtt derült ki számára, hogy őt is kirúgták. Ő is és a diákjai is sírtak, amikor elmondta nekik a hírt. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

„Senkinek nem kívánom”

„Senkinek nem kívánom azt az érzést. Bemenni az osztályodhoz és megmondani nekik, hogy gyerekek, nagyon sajnálom, de kirúgtak. Nem bírtam ki sírás nélkül, és ezt nagyon sajnálom” – fogalmazott a pedagógus.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

A Karinthy volt az álomsuli

„Nekik a Karinthy volt az álomsuli, évek óta ide készültek és a karanténos online tanulás nehézségeit leküzdve sikerült a felvételijük. Szeretnek bejárni, szeretnek itt tanulni. És szeretnek. Tudom. És én is szeretem őket” – írta Nemes Mária, a gimnázium angol-földrajz szakos tanára.

A diákok könnye sebhelyként marad meg

A tanárnő nem a könnyeit sajnálta, hanem azt, hogy a diákjainak így kellett látniuk az osztályfőnöküket. „De még jobban sajnálom azt, hogy ők sírtak. Az én könnyeim lenyelhetőek, de a diákjaim könnyei sebhelyként maradnak meg” – tette hozzá.

Nyolc tanárt rúgtak ki

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról, hogy a Belügyminisztérium közleménye az Eötvös József Gimnázium egy, a Karinthy Frigyes Gimnázium hat és a Vörösmarty Mihály Gimnázium egy tanárának szűnik meg rendkívüli felmentéssel a közalkalmazotti jogviszonya december elsejétől a polgári engedetlenségben való részvétele miatt.

Bajban lesz a Karinthy

A Karinthy Frigyes Gimnáziumban 76 tanár tanít összesen, így a hat kirúgott pedagógus nélkül bajban lesznek. Olyan tanár is van az elbocsátottak között, aki végzős osztály osztályfőnöke volt, de kirúgtak magyar, angol, francia, spanyol és biológia szakos tanárokat is.

Rendkívüli szünetet rendeltek el

A gimnáziumban csütörtökön rendkívüli szünetet rendeltek el, mert a munkabeszüntetést bejelentő, hiányzó és elbocsájtott tanárok miatt a tantestület létszáma nem éri el a jogszabályban előírt minimális szintet.

Korábban már figyelmeztették őket

Az érintett pedagógusokat a közlemény szerint a munkáltatóik tájékoztatták korábban, hogy milyen következménye lehet annak, ha megszegik a kötelezettségeiket. Mivel közalkalmazottak, így a munkabeszüntetés alapot ad arra, hogy rendkívüli hatállyal felmentse őket a munkáltatójuk a munkavégzés alól. Magyarán szólva a tankerületi igazgatók gyakorlatilag azonnal kirúghatják őket.

Újabb tiltakozási hullám indult

A kirúgásokra válaszként újabb tiltakozási hullám indult el, csütörtökön közel ötszáz tanár kezdett polgári engedetlenségbe, és nem vette fel a munkát, több iskolában ülősztrájkkal fejezték ki szolidaritásukat a diákok. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: a budapesti Karinthy gimnázium. Fotó: karinthy.hu