Nehéz helyzetbe kerültek a társasházak és a társasházkezelők, akiknek jövőre minden bizonnyal jelentősen meg kellene emelniük a közös költségeket a rezsi változása, az infláció és az elszálló karbantartási árak miatt.

Megemelkedtek a költségek

Megemelkedtek a költségek az infláció és a katás adózás átalakítása miatt, de még a forint árfolyamváltozása is befolyásolja a társasházak kiadásait. A pénzromlást és a költségnövekedést a fogyasztók, a társasházak esetében a lakók fizeti meg. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Rossz mentális állapotban  

 „A közös képviselők nagyon rossz mentális állapotban vannak, mert már csak velünk tudnak vitatkozni a lakók, a szolgáltatók ugyanis gyakorlatilag elérhetetlenek. Nekik, nekünk kellene megoldanunk azokat a problémákat, amelyek a rezsi változásából, az árak folyamatos emelkedéséből adódnak” – mondta az rtl.hu-nak a Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének főtitkára.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Duplájába kerül a szigetelés

Molnár Sándor kiemelte: a karbantartási, felújítási területen rendkívül megugrottak az árak, a díjszabásában még a forint árfolyamváltozásai is meglátszanak. Érzékletes példát is említett: egy lapos tető szigetelése nagyjából kétszeresére drágult az elmúlt három évben.

Akár 40 százalék is lehet az emelés

Bárhogy is alakul, a közös képviselőknek kell a lakók elé állni jövőre. 2023. május 31-ig meg kell tartani a közgyűléseket, ahol majd le kell vezetni ezeket a folyamatokat, a költségeket pedig bele kell tenni a költségvetésbe. Ez a közös költség 20-30, de akár 40 százalékos emelkedésével járhat –magyarázta a szakember, aki arra is kitért, hogy gazdasági komplex folyamatok miatt kell emelésre számítani.

Betett nekik a kata-átalakítás

A biztosítások díjai ugyancsak magasabbak lehetnek jövőre, a katás adózás átalakítása miatt pedig a karbantartási munkákért kell jelentősen többet fizetniük a társasházaknak. A kisadózók tételes adójának változtatása a takarítókat is érinti, megnövekedett költségeik miatt értelemszerűen árat kell emelniük.

Ez is plusz költség

Számos társasházkezelő szakember adózott korábban a kata szabályai szerint, az új adózási forma nekik plusz költségeket jelent, amit értelemszerűen áthárítanak vagy már áthárítottak a lakókra. Volt olyan közös képviselő, aki rögtön a módosítás után módosíttatta a költségvetést, árat emelt. Máshogyan nem jött volna ki a pénze.

Megszűnt a kedvező lehetőség

A legnagyobb probléma abból fakadt, hogy sok vállalkozás jött létre kiegészítő tevékenységként. Például volt olyan, a katasztrófavédelemnél dolgozó személy, aki a szabadnapjain elment festeni. Törvényesen a katát választotta, adót fizetett és emellett kedvezményes árat tudott adni. Ez a lehetőség megszűnt.

„Majdnem minden takarító katás volt”

„Gyakorlatilag majdnem minden takarító katás volt. Nem tudják tartani a korábbi áraikat. Arról pedig akkor még nem is beszéltünk, hogy a közös képviselőknek meg kellene emelniük a fizetéseket: a 20 százalékos infláció mellett ezt talán magyarázni sem kell” – mondta Molnár Sándor, majd hozzátette: nem tudják, mi lesz január 1-jétől a minimálbérrel, pedig csak annak ismeretében tudnának előre kalkulálni a költségekkel és az elvégezhető munkálatokkal.

A tulajdonos fizeti ki a többletet

A szakértő szerint egyértelmű: a közös költséget fizetni kell, mert a csöveket nem érdekli semmi, azok kilyukadnak, a tetőt be kell foltozni, a csatorna eldugul. A lakásállományt pedig védeni kell. Azt is tudatosítani illene, hogy az infláció és az adóemelés árát a végén a fogyasztó, vagyis a tulajdonos fizeti meg.

Mégsem trükköztek annyian

A kormány a kata átalakítását azzal magyarázta, hogy sokan visszaéltek vele. Később kiderült: elenyésző volt azoknak a katásoknak az aránya, akik valóban trükköztek az adónemmel. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció. Fotó: archív.