Palotás Katalin egészen Szegedig menekült, Moldova György halálának egy éves évfordulóján sokan emlékeztek az elhunyt Kossuth-díjas íróra a Megbékélés Házában. A felesége szinte belerokkant az író elvesztésébe.

Moldova Györgyre emlékeztek

A békásmegyeri Evangéliumi Testvérközösség templomában, a Megbékélés Házában Moldova Györgyre emlékeztek vasárnap délelőtt. A misét Iványi Gábor lelkész vezette, és ott volt Palotás Katalin, az egy esztendeje elhunyt Kossuth-díjas író özvegye is.

A feleség belerokkant az író halálába

Moldova György özvegye fizikálisan és mentálisan is belerokkant imádott párja elvesztésébe. Az elmúlt egy év valóságos pokoljárás volt a számára: megromlott egészségi állapota mellett a lelki fájdalmakkal is meg kellett küzdenie. – írta a Blikk.hu

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Szegedre menekült

Arról nem is beszélve, hogy finoman szólva sincs jó kapcsolatban volt férje testvéreivel és lányaival. Nem keresik, nem kíváncsiak rá, s talán ezért is jó, hogy Szegedre „menekült” a testvéréhez – távol Budapesttől, távol az emlékektől.

Alig mozdul ki, de a megemlékezésre eljött

Palotás Katalin túl kórházi kezeléseken, maradandó nyomot hagyott betegségeken, alig-alig mozdul ki otthonából. Ám az imádott férfi halála évfordulójának a tiszteletére összeszedte minden erejét, s baráti segítséggel Budapestre autózott.

Felkavaró pillanatok

„Iványi Gábornak nem lehetek elég hálás. Az ő 8. kerületi székhelyén állíthattunk komlói bányászok által készített emléktáblát Gyurinak. S most is ő volt az, aki felajánlotta, hogy a saját templomában, ünnepi mise keretein belül tisztelegjünk Gyuri emléke előtt, aki épp egy esztendeje hunyt el. Felkavaró pillanatok voltak ezek a számomra, bár az az igazság, nem kell ahhoz semmiféle évforduló, hogy sírjak. Gyuri itt van velem, bennem, képtelen vagyok elengedni őt. Szinte hallom a hangját, hallom ahogy mosolyogva felém fordul, s azt mondja: Mama, te olyan szép vagy…!”

A Moldova-kultusz ma is létezik

„Jó ember volt, imádnivaló ember. És újra megdöbbenek, mennyire jól írt. Miután alig-alig mozdulok ki az utcára, újraolvasom a régi könyveit, és ha még élne, nevetve emlegetném, hogy te egész jól írsz, érdemes lenne ezzel foglalkoznod. Nagyon hiányzik! De szerencsére nem csak nekem. Érzem és tudom, hogy a Moldova-kultusz ma is létezik, hogy az olvasók nem felejtették el, és a munkássága örök…” – mondta Palotás Katalin.

Egy éve hunyt el

A Kossuth-díjas író 2002. június 4-én otthonában hunyt el 88 esztendősen. Azóta a Kocsis Kiadó gondozásában megjelent legutolsó könyve a Ha elhagysz, veled mehetek? címmel. Az életrajzi ihletésű regény már több utánnyomást is megélt.

Azt hitte, belekötnek majd a rajongók

„Köszönettel tartozom Iványi Gábornak, barátomnak, hogy helyet és lehetőséget adott a könyvbemutatóhoz” – jelentette ki az elhunyt író özvegye. „Felkavaró élmény volt ez, mert egyrészt nem érzem túl jól magam, másrészt volt bennem némi félsz, hogy majd esetleg kritizálnak, belém kötnek Gyuri olvasói, rajongói. De nem történt semmi ilyesmi”. – írta a tavalyi év végén a Budapestkörnyéke.hu

Örül, hogy engedélyezte a megjelenést

Ezt követően azzal folytatta, sokan voltak, és az esemény méltó volt a Moldova-hagyatékhoz. Még egykori párizsi egyetemi diáktársam is eljött a párjával, akivel azóta is tartom a kapcsolatot, s aki megkönnyezve ölelt át, osztozva velem a gyászban. Úgy érzem, szép könyv lett, s utólag örülök, hogy meggyőztem magam, és mégis engedélyt adtam a megjelenéséhez.

Az író fiai és lányai is ott voltak

A Ha elhagysz, veled mehetek? című Moldova-regény valóban a lezárását jelenti a legendás író munkásságának és élettörténetének. S hogy a sors még különlegesebbé tegye az eseményt – ott volt Moldova György egyik lánya és fia is – derül ki a Blikk beszámolójából.

A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt fotó: