A legutóbbi népszámlálás adataiból érdekes tény derült ki. Két fővárosi kerületben is megközelíti a 25%-ot a külföldi lakosok aránya. Csepel számít a legkevésbé vonzónak a nem magyar állampolgárok körében.

Nemrég volt a népszámlálás

2022-ben mindenkivel kitöltettek egy kérdőívet azok közül, akik hazánkban élnek. Nem csak a magyar állampolgárokkal, hanem minden külföldivel is, aki legalább három hónapja Magyarországon tartózkodott. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Érdekes adatokra világított rá a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a 2022-es népszámlálás idején 98 319 külföldi állampolgár élt Budapesten. Ez az 1 685 342 lakos 5,83%-a. További érdekesség, hogy a külföldiek 70%-a nem az unión belüli tagországok valamelyikéből érkezett.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Ez a két kerület a legnépszerűbb a külföldiek körében

A külföldiek aránya Terézvárosban és Belváros-Lipótvárosban a legmagasabb. Általánosságban véve elmondható, hogy a külföldi állampolgárok általában a főváros szívéhez közel élnek. Arányuk a külsőbb kerületekben jóval kisebb.

Nagyon megnőtt a külföldiek aránya Terézvárosban

2001-ben még csak a lakosság 3,1 százaléka volt külföldi Terézvárosban. 2011-ben ez az érték már 8,4% volt. Mostanra pedig már a más országból érkezettek aránya elérte a 24,8%-ot, világított rá a Telex.

Ez történhet, ha folytatódik a trend

A lap eljátszott a gondolattal, mi történne, ha tízévente mindig megháromszorozódna az arány. Néhány évnek kell csupán ebben az esetben eltelnie, hogy Terézvárosban kisebbségbe kerüljenek a magyarok.

Angol nyelvű különszámmal jelentkezett a helyi lap

Terézváros helyi újságja angol nyelvű különszámmal jelentkezett a hír kapcsán. A magazin különszáma tizenkét oldalon angol, tizenkét oldalon magyar nyelven íródott. Ez érthető annak ismeretében, hogy közel minden negyedik ott élő külföldi.

Térképen a külföldiek aránya Budapesten

Multikulturális kerület lett Terézváros

A kerület közleményében az áll, hogy Terézváros minden kétséget kizáróan multikulturális területté vált. Soproni Tamás, a kerület első embere szorgalmazza, hogy a közterületeken és más pontokon megfelelő tájékoztatást kapjanak a külföldiek angol nyelven.

Ezekben a kerületekben jelentős még a külföldiek aránya

Terézváros mellett az ötödik kerületben hasonlóan magas a nem magyar állampolgárok aránya, ott ez az érték 23,5%. A hetedik kerületben 17,9, a nyolcadik kerületben az ott élők 14,2%-a külföldi. A kilencedik kerületben haladja meg még a 10%-ot a nem magyar lakosok aránya. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A magyar és külföldi állampolgárok száma a főváros egyes kerületeiben

Kiemelt kép: illusztráció - Forrás: BudaPestkörnyéke.hu