Megkezdte a Belügyminisztérium a kórházi ellenőrzéseket. A napokban ellenőrző csoportok jártak a Honvédkórházban, a Szent János Kórházban, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban, valamint Gyöngyösön, Egerben, Hatvanban, Gyulán és Hódmezővásárhelyen is. Volt olyan kórház, ahová hajnali háromkor érkeztek az ellenőrök.

Figyelik a kórházakat

A blokkolóórák után most már személyesen ellenőrök is figyelik, ki tartózkodik a kórházakban. Ki dolgozik, ki fekszik a kórházi ágyakon, és hogyan használják például a diagnosztikai képalkotókat. Bármely nap és a nap bármely órájában érkezhet a mobil egység. Figyelnek, ellenőrzik, leleplezik, „lógnak”-e az egészségügyben dolgozók.  A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Levelet kaptak a kórházak

Amint arról nemrég beszámoltunk, a napokban valamennyi állami egészségügyi intézmény levelet kapott az Országos Kórházi Főigazgatóság vezetőjétől, amelyben bejelentik, hogy az Egészségügyi Ellenőrzésfelügyeleti Szolgálat Főosztály idén folyamatosan ellenőrzi „az egészségügyi dolgozói és a beteg jelenlétet az egészségügyi intézményekben és szolgáltatóknál.”

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Mobil ellenőrök

A tavaly év végén módosított OKFŐ-utasítás szerint mobil ellenőri egységeket hoznak létre, amelyek a hét bármely napján, tehát munkaszüneti napokon és a nap bármely órájában az egészségügyi intézmény bármelyik részlegén megjelenhetnek, igazoltathatják a személyzetet, belenézhetnek az egészségügyi dokumentációba és arról másolatot is készíthetnek. 

Végig mennek az osztályokon

Az ellenőrök belépéskor a kórház portáján elkérik a bejelentkezéseket, majd egy lista alapján végigmennek az osztályokon: megnézik a jelenléti íveket, benyitnak a kórtermekbe és a vizsgálókba, megszámolják a betegeket, és vizsgálják azt is, hogyan használják az eszközöket.

Megalázó módszer

Egy voltegészségügyi vezető szerint az ellenőrzési gyakorlat legfeljebb a megfélemlítésre jó, és rosszat üzen az egyébként is végletekig kihajtott egészségügyi dolgozók megítéléséről. Dr. Rajháthy Beatrix, a Magyar Orvosok Szakszervezete alelnöke pedig azt nyilatkozta: „A módszert ugyan elfogadhatatlannak tartjuk, de munkavállalók vagyunk, ha a munkáltató, az OKFŐ így tartja helyesnek, nem tehetünk mást, tűrjük, bár nagyon megalázó.” Hozzátette: biztosak benne, hogy így kiderül, mennyivel többet dolgoznak az orvosok.

Folyamatosan lesznek az ellenőrzések

A Belügyminisztérium úgy döntött, a hatékonyabb ellátás miatt mostantól ellenőröket küld a kórházakba. A cél a munkafolyamatok vizsgálata, a betegek jelenlétét pedig „vizuálisan ellenőrzik”. Az „egészségügyi ellenőrzés-felügyeleti szolgálat” vizsgálja a betegjogok biztosítását, a betegvárakozást, a várólisták kialakulásának okait és az állami anyagi források felhasználását is. Azt is nézik, hogy egy beteg ténylegesen az osztályon van-e, és nem csak papíron számolja el a kórház az ellátását.  A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: illusztráció