Elveszett poggyászokat hirdetnek megvételre a Facebookon. A hozzászólásokból kiderül, hogy mesés dolgok vannak a 729 forintért árult zsákbamacskákban: márkás parfümök, számítógépek, mobiltelefonok, drága ruhák. A probléma csak az, hogy minden kamu és valójában az adataink, a bankszámláink kellenek nekik. Döbbenetes, hogy a Facebookot senki sem bünteti meg azért, mert kamu hirdetéseket önt rá a gyanútlan felhasználóira.

Kettős mérce

Büntetlenül öntik ránk a kamu hirdetéseket, amelyeknek egy célja van: a bankszámlaadataink megszerzése. Döbbenetes, hogy az Európai Unió politikusai, döntéshozói nem tudják kordában tartani a nemzetközi weboldalakat és mindenki elfogadja, hogy teljesen normális, hogy a Facebookon rendszeresen olyan tartalmak jelennek meg, amelyek megkárosítják az embereket. Ezekért a hirdetésekért valaki átutalással fizet, tehát könnyen lenyomozható lenne a pénz útja – feltéve, ha a Facebook ebben segíteni akarna a hatóságoknak. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kamuhirdetés a Facebookon

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

A repülőtér elhatárolódik

A Facebookon megjelenő fenti hirdetés tökéletes kamu. Felhasználják a budapesti repülőtér nevét, logóját és a fényképekkel is azt a látszatot keltik, mintha a hirdetésnek bármi köze lenne a repülőtérhez. A Budapest Airport az elmúlt időszakban többször elhatárolódott ettől a hirdetéstől, és hangsúlyozták, hogy visszaélnek a nevükkel. Ők soha, semmilyen poggyászt sem értékesítenek.

A rendőrség is foglalkozik az üggyel

Az elkaphatatlannak mondott csalók olyan nagyban csinálják az átverést, hogy már a Nemzeti Kibervédelmi Intézetben is foglalkoznak az üggyel. A hivatalos oldalukon így fogalmaznak: intézetünkhöz bejelentés érkezett egy hamis Facebook oldal kapcsán, amely a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér (Budapest Airport – BUD) nevével visszaélve csaló posztokat és hirdetéseket jelenít meg, amelyek adatlopást végző (adathalász) weboldalakra vezetik a gyanútlanul kattintókat.

Kamu akciós ár

A csalás lényege, hogy a reptér “akciós áron” elárverezi a gazdátlanul hagyott poggyászokat, aminek természetesen nincs valóságalapja. Ez a csalási módszer egyáltalán nem újdonság, tavaly is több ilyen témájú adathalász és hamis Facebook oldal bukott le. Ezek az oldalak igyekeznek valósnak tűnni, a csalók bejegyzéseket posztolnak, hamis profilokkal kommenteltek, reagálnak.

Honnan tudjuk, hogy ez egy hamis oldal?

Ennél a konkrét esetnél az oldal idővonalán visszagörgetve láthatjuk, hogy a csalók valószínűsíthetően egy korábban Bacodrinks néven futó feltört oldalt használtak fel céljaik eléréséhez. További árulkodó jel lehet, hogy a névjegy adatoknál nem magyar, hanem egy brazil +55-ös nemzetközi előhívó számú) telefonszám szerepel.

Vigyázat, adathalászat!

A hamis oldalon lévő posztok és hirdetések egy adathalász oldalra vezetik át a gyanútlan áldozatot. Ezek a weboldalak eredetileg banki adatok lopására készültek, arculatilag megtévesztésig hasonlítanak a reptér valódi oldalához. 

Nézd meg a képernyő tetején az ulr-sort

Mindig figyeljünk az oldal tetején, a böngésző sávban látható ulr-re. Ezen mindig látszik az oldal eredeti címe. Ha ott nem az adott oldal címe szerepel, például ebben az esetben bud.hu, akkor a csalás teljesen biztos. Érdemes a Google keresőben megnézni az adott cég hivatalos oldalát is. Ha ott sincs semmi az álomakcióról, akkor teljesen biztos a csalás.

Kamuprofilok a Facebookon

A Facebookon rengeteg kamuprofil, kamuember ír kamu dolgokat. Ebben az esetben is többen arról írnak, hogy micsoda mesés dolgok vannak a bőröndökben: okostelefon, okosra, laptop, drága parfüm. Érdemes ilyenkor a hozzászóló fényképére kattintani és megnézni ki ő, hány követője van. Ha nagyon kevés az ismerőse, ráadásul semmit sem árul el magáról, akkor biztosan kamuprofilról van szó, amit csak azért hoztak létre, hogy átverjenek vele másokat. 

Ingyenélő politikusok

Sajnos az Európai Unió politikusai nincsenek arra felkészülve, hogy olyan szabályozást hozzanak, amellyel hatékonyan le lehetne csapni a kamuhirdetéseket, kamuhíreket ránk zúdító nemzetközi portálokra, például a Facebbokra. Döbbenetes, hogy egy portál jogászkodással meghatározhatja, hogy neki semmilyen felelőssége nincs abban, milyen tartalmat nyom az emberek arcába. Talán a hamarosan esedékes EU-s választások után több tehetséges, elhivatott és kevesebb ingyenélő politikus kerül az Európai Parlamentbe és talán készül olyan szabályozás, ami alapján nem kell félni a nagy nemzetközi portáloktól. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: illusztráció