Sajtótájékoztatót tartott Fürcht Pál főügyész, miután tanúként hallgatták meg Varga Judit volt igazságügyi minisztert. Az eseményen ugyan az ügyészség sajtósa azt mondta, hogy csak egyet lehet kérdezni, mégis több újságíró sokat kérdezhetett és ezt hagyták is. Amikor az RTL riportere Rogán Antal szerepére vonatkozóan egy újabb kérdést akart feltenni, az ügyészség sajtósa leállította és elvetette tőle a mikrofont. Az esetről készült videó a cikkünk alján érhető el. A főügyész tájékoztatójából lényegében az derült ki, hogy Rogán Antal miniszter és munkatársai nem húzathatták ki a nevüket Schadl-Völner korrupciós ügy vádiratából. Erre nem is volt szükség, mert semmilyen bűncselekmény gyanúja nem merült fel velük kapcsolatban, ezért nem került be a vádiratba a nevük. Tóni, Barbara és Ádám találkozója a vádlottal, vagy az 1,2 millió forint egy autó kesztyűtartójában, és az állítólagos diplomavásárlás az egyetemen lehet, hogy meg sem történt, vagy ha mégis, az nem bizonyíték semmire. A főügyész elmondása alapján tehát nem nagyon van itt látnivaló. Közben Török Gábor politikai elemző szerint régen volt akkora politikai válság Magyarországon, mint most, Orbán Viktor egymás után veszíti el a stratégiai embereit.

Tanúként halgatták ki a volt igazságügyi minisztert

Szerdán tanúként hallgatták ki Varga Judit volt igazságügyi minisztert a Központi Nyomozó Főügyészségen (KNYF) – közölte Fürcht Pál főügyész, a KNYF vezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján. Ezt azután hirdették meg, hogy kedden reggel Magyar Péter, Varga volt férje közzétett egy titokban rögzített hangfelvételt, melyen a volt miniszter arról beszélt neki, hogy „Rogán Antalék kihúzatták magukat” a Schadl-Völner-ügy ügyészségi irataiból. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Hivatali vesztegetés

A főügyész szerint Magyar Péter súlyos állításokat tett, vesztegetésről, vesztegetés elmulasztásáról, és felvette, hogy be kéne jönni az ügyészségre ezeket elmondani, be is hívták tanúként. „Ennél többet nem tudtunk tenni.” – mondta a főügyész. Magyar Péter korábban a médiában jelezte, hogy hivatali vesztegetésről és annak feljelentése elmulasztásáról van tudomása, ebben nyomoz most az ügyészség, korrupciós bűncselekmény feljelentése elmulasztásának gyanújával. A főügyész azt is mondta, szerdán tanúként hallgatták ki Varga Juditot, azt viszont nem árulja el, miket mondott. Fürcht szerint ha lesz eredménye a nyomozásnak, tájékoztatni fogják a közvéleményt, részletesen.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Mindennek nyoma van

Arra a vádra, hogy Rogán Antalék kihúzattak részeket az iratokból, a főügyész azt mondta, „nagyon-nagyon örülne egy olyan szekrénynek, amiből kiesnek a bizonyítékok”, és azokból vádat lehet emelni, de nem így működik: helyette tanúkat hallgatnak ki, lehallgatnak. A vádiratba pedig azokat teszik be a nyomozás végén, amiket bizonyítékoknak ítélnek meg, és alá tudják támasztani a vádat. A főügyész szerint az ügyészségi aktákba lehetetlen belenyúlni, mert mindennek nyoma van. A lehallgatásoknál eleve nem csak egy irat van, több szervezetnél is vannak ilyenek, például a bíróságnál.

„Tudjuk ki az a Tóni, Barbara és Ádám”

„Terhünkre rótták, hogy nem tudjuk, ki az a Tóni, Barbara és Ádám – de igen, tudjuk, hogy kik. Azok, akikről önök is tudnak” – mondta Fürcht. „Vizsgáltuk, semmilyen 30 éves üzletről nem találtunk nyomot”. A főügyész szerint a nyomozás alapján bűncselekményt megalapozó adatok nem jöttek elő. Az pedig nem bűncselekmény, hogy egy vállalkozó bizonyos tervekről beszél.

Nem merült fel bűncselekmény gyanúja Tónival kapcsolatban

A nyomozati iratokban foglaltak szerint a végrehajtók korábbi elnöke azért találkozott Tónival, Ádámmal és Barbarával, hogy egy nagy, legalább 10–20, de akár 35 évre szóló üzletről egyeztessen. A vádiratból azonban mindhárman kimaradtak. Ezzel kapcsolatban Polt Péter legfőbb ügyész korábban úgy nyilatkozott: a „Tóni, Barbara, illetve Ádám néven említett személyek vonatkozásában bűncselekmények gyanúja nem merült fel”.

1,2 millió a kesztyűtartóban: nem gond

Schadl bizalmasának egyik naplóbejegyzése szerint Schadl emberének 2021. október 8-án egy autókereskedésből kellett elhoznia egy Mini Cabrio típusú gépjárművet, és azt kellett elvinnie egy bizonyos Nagy Ádámhoz. Megjegyzésként az szerepel, hogy 1 120 000 kesztyűtartóba. Fürcht azt mondta, igen, valóban találtak pénzt a kesztyűtartóban, de ez nem jelent automatikusan bűncselekményt. Vagyis Rogán embere ez ügyben is teljesen ártatlan az ügyészség szerint.

Diplomavásárlás: nem mi vizsgáljuk, különben is lezárt ügy

A diplomavásárlás ügyről is szó volt. A főügyész arra is kitért, hogy azt nem kell vizsgálniuk, hogy Schadl egyetemi vizsgákat intézhetett például Nagy Ádám kabinetfőnöknek is, ezt ugyanis szerinte az egyetemnek kell vizsgálnia. Hozzátette, hogy az egyetemi vizsgák tekintetében a Somogy megyei rendőrségen volt egy nyomozás, amit az ő tudomása szerint megszüntettek. Vagyis Rogán embereinek harmadik érintettségét sem sikerült az ügyészségnek illetve a belügyminiszter irányítása alá tartozó rendőrségnek bizonyítani.

Elvették az RTL riporterétől a mikrofont

Az újságírói kérdések során a sajtótájékoztatót lebonyolító ügyészségi sajtós a legtöbb újságírót hagyta kérdezni, az RTL riporterének csak egy kérdést engedélyezett. Arra volt kíváncsi a tévés, hogy az ügyészég kizárja-e, hogy Schadl György az ügyészségtől kiszivárgott információk után akart-e elmenekülni Magyarországról. Az ügyész ezt egyértelműen nem tudta kizárni. Amikor a riporter megpróbált egy újabb kérdést feltenni Rogán Antallal kapcsolatban az ügyész mellett ülő sajtós határozott hangnemben rászólt a riporterre, emlékeztette, hogy csajk egy kérdésről volt szó, erre a kérdésre pedig korábban válaszolt a főügyész, majd elvetette a riporter mikrofonját.

Politikai válság

Közben Török Gábor politikai elemző arról beszélt a Partizánban, hogy ma 9 éve nem látott politikai válság van Magyarországon, a Fidesz pedig február másodika óta elvesztette a közbeszéd irányítását. A kezdeményezést viszont szerinte nem az ellenzék, hanem először a sajtó, később Magyar Péter szerezte meg. A Fidesz politikai válságából viszont emiatt az ellenzék semmit nem tudott profitálni.

Varga Judit semmilyen fontos klérdésre nem adott választ

Török szerint Varga Judit szerdán, Hajdu Péternek adott bulvárinterjúban sok kérdésre nem adott választ, igaz a showman lényeges kérdést nem is tett fel, inkább mindent megtett azért, hogy Varga Judit volt férjét egy erőszakos embernek álítsák be. A politikai elemző szerint azonban a legfontosabb, hogy Varga Judit tényleg mondta-e és gondolta-e, hogy Rogánék kihúzatták magukat a Schadl-ügy vádiratából. És ameddig erre nem ad választ, nem lesz politikai jövője. A másik vesztes szerinte Gulyás Gergely, akiben elvesztették a bizalmukat a kormányzó pártok vezetői.

Fontos embereket vesztett Orbán

Török szerint a kegyelmi ügy óta három nagyon-nagyon fontos politikusát vesztette el a Fidesz (Novák, Varga, Gulyás), ami komoly vérveszteség Orbánnak. Őket pedig nehéz pótolni, szerinte abból is látszik, hogy káderhiány van, hogy Deutsch Tamás lett az EP-listavezető, és Szentkirályi Alexandra a főpolgármester-jelölt. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Itt az főügyész sajtótájékoztatója (az RTL leállítása 01:08:30 körül látható)

Kiemelt kép: Részlet a fenti videóból