Szokatlan megkeresést kapott Liptai Claudia és a lánya, Panka. Az egyik szinkronstúdió az engedélyüket kérte ahhoz, hogy a Shrek készülő, ötödik részében a főszereplő magyar hangját újra a 2020-ban elhunyt Gesztesi Károly kölcsönözze. Mindezt a mesterséges intelligencia segítségével valósítanák meg.

Készülnek a visszatérésre

A világhírű amerikai animációs film ötödik része még el sem készült, de úgy tűnik, hogy idehaza már készülnek a zöld ogre visszatérésére. Mint kiderült: az érintett szinkronstúdió azt szerette volna, hogy a mesterséges intelligencia segítségével újra a három éve elhunyt kiváló színész, Gesztesi Károly legyen Shrek magyar hangja. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el. 

Nem tudják elképzelni más hangjával

„Írtak egy levelet Pankának, hogy lesz az ötödik Shrek, és hogy mit szólnánk hozzá, ha a mesterséges intelligencia segítségével megszólaltatnák… Merthogy nem tudják elképzelni, hogy más legyen a hangja, mint a Karcsié. De persze, ez egy nagyon drága technológia – mesélte az 1Kanapén című műsorában Claudia.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Nem járulnak hozzá

Végül a lányával közösen úgy döntött, nem járulnak hozzá, mert az hazugság lenne – tette hozzá.

A többi gyermeke sem szeretné

Bár Gesztesi többi gyermeke nem kapott ilyen levelet, ők sem szeretnék, ha felhasználnák elhunyt édesapjuk hangját. Túl sok sebet tépne fel bennük, hiszen még csak három éve veszítették el őt, s megrázó lenne számukra, ha a tragédia után készült filmben hallanák vissza a jellegzetes hangját.

Túlságosan felkavaró lenne

„Megkeresés nem érkezett, de tudunk arról, hogy Panka kapott. Összeültünk és megbeszéltük, hogy nem szeretnénk, ez túlságosan felkavaró lenne a számunkra” – mondta a Blikknek Márkó, akihez Máté is csatlakozott.

Mindenki cáfol

Az animációs film korábbi részeit hazánkban a UIP Duna Film forgalmazta, ám szerintük még pályázatot sem írtak ki arra, melyik stúdióval működnének együtt. A cég munkatársa leszögezte: biztos, hogy nem engednék mesterséges intelligencia használatát. A filmes vállalkozás általában két nagy hazai szinkronstúdióval dolgozik, a Mafilm Audio Kft.-vel, illetve az SDI Mediával. A lapnak mindkettő cáfolta, hogy megkeresték volna Gesztesi örököseit.

Innovatív ötlet lehetett

A szakemberek azt gyanítják, egy kisebb stúdió kereshette meg Liptaiékat, abban bízva, hogy a beleegyezésük esetén innovatív ötletükkel előnybe kerülhetnek a későbbi pályázat során.

Infarktust kapott

A BudaPestkörnyéke.hu számolt be arról, hogy az akkor 56 éves Gesztesi a budapesti Ferdinánd hídnál vezette az autóját, amikor vezetés közben rosszul lett és infarktust kapott. Annyi ereje és lélekjelenléte még volt, hogy kocsijával félreálljon, ám hiába jött a gyors segítség, és próbálták 50 percen keresztül újraéleszteni, az orvosok nem jártak sikerrel. 

Halála megrázta az országot

Elvesztése az egész országot, a barátokat és a kollégákat egyaránt megrázta, halála azonban imádott családjának fájhatott a legjobban. Talán éppen ezért olyan szép, hogy pont ők nem hagyták, hogy édesapjuk művészete és tudása elenyésszen.

A szellemi örökség

Gesztesi Károly szellemi örökségéről fia, Máté gondoskodott. A művész bibliai hangoskönyvét ugyanis ő fejezte be, ezzel is továbbadva az utókornak apja hitét. Gesztesi színpadi alakításai és dalai halála óta is velünk élnek. Végső nyughelyén, a budakalászi Csalogány utcai temetőben a mai napig őrzik az emlékét. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el. 

Kiemelt kép: Gesztesi Károly. Fotó: MTI