Site icon LikeNews

Ezt mondják a pécsi virológusok a koronavírusról: újabb mutációk várhatók a jövőben

Újabb mutációk, mutációs kisokos címen a Facebookon tettek közzé egy bejegyzést pécsi virológusok. Nagy-Britanniában a vírus egy mutálódott fajtája kezdett el terjedni. A mutáció az evolúció, így a vírusok evolúciójának is egyik fő mozgatóereje – írják a kutatók a bejegyzésük elején.

Ez a domináns

„A koronavírus példájánál maradva, folyamatosan keletkeznek mutációk. Némelyik feltűnő terjedést mutat és idővel dominánssá is tud válni, ilyen a D614G variáns, amely még az első hullámban jött létre és már az egész bolygón ez a domináns” – írják a szakértők.

Számos más mutáció

„Emellett változó gyakorisággal számos más mutációt is hordoznak és gyűjtenek egyszerre a különféle SARS-CoV-2 variánsok.
A funkciót is érintő mutációk létrejötte extrém ritka, ám vegyünk figyelembe, hogy minél több fertőzésre van lehetősége a vírusnak, minél különfélébb és változatosabb helyzetekbe kerül ennek esélye is nő. A funkciót megváltoztató mutációk mindig a legnagyobb evolúciós igényt szolgálják, ez lehet jobb terjedés, immunreakciók jobb csendesítése, antitestek kikerülése stb. Így érthető, ha a vírusnak az enyhébb megbetegedés, hosszabb fertőzés és nagyobb ürítés az érdeke, ettől marad fenn hatékonyabban és jut messzebbre” – folytatták a pécsi virológusok a bejegyzésükben.

Fontos vizsgálni

A kutatók leírták, hogy bizony létrejöhet olyan mutáció, ami a betegség kezelésében, vagy vakcina ügyben gondot okozhat, ezért fontos vírus genetikai változásait megfigyelni.

Ez a helyzet az Angliaival

A szigetországban felbukkant variáns 10 hónapnyi mutációt gyűjtött magába, melyekből a tüskefehérje több ponton is érintett. Az óvatosság fontos, amíg nem kizárható, hogy ez a mutáció nincs hatással a kezelési lehetőségekre és a vakcinákra.

Jobban terjed

Az új variáns az eddigieknél gyorsabban terjed.

A jövőben is várhatóak új mutációk

„A jövőben is várhatóak újabb mutációk, ez egy természetes folyamat. A mostani mutáns variáns különlegesnek számít mert a vártnál jóval több mutációs változást hordoz – ennek számos oka lehet, de időbe telik kideríteni pontosan mik ezek. A kockázatot tovább növeli, és ennek tudható be a fokozott figyelem is, hogy jobb terjedést mutat, mint az eddigi variánsok – ne féljünk, ez önmagában még nem sokat jelent, gondoljunk a D614G-re” – írták zárógondolatként a virológusok.

A teljes bejegyzést itt olvashatják el

Több ország már lépett

Előzőleg a holland, a belga és az osztrák kormány bejelentette, hogy megtiltják az Egyesült Királyságból induló utasszállító repülők fogadását. Hollandia legalább december 31-ig nem fogad repülőket brit területekről, írja a BudapestKörnyéke.

Leállították a brüsszeli Eurostar vonatokat is

Belgium egyelőre csupán 24 órára – vasárnap éjféltől kezdődőn – vezeti be a tilalmat, ugyanakkor leállította a vasúti forgalmat is brit viszonylatban. Az ausztriai tilalom kezdetének időpontja még nem ismert.

Londonban fertőz az új mutáns vírus

Boris Johnson brit miniszterelnök szombaton jelentette be, hogy a SARS-CoV-2 Londonban és Anglia délkeleti részén keringő mutációja akár 70 százalékkal fertőzőbb lehet, mint az eddigiek.

Kiemelt kép: illusztráció, MTI

Exit mobile version