Két hét telt el csupán azóta, hogy felszállt az első gép Budapestről Üzbegisztán fővárosa felé, a járat máris megszűnt. A terv az volt, hogy a Qanot Sharq légitársaság járata az ősztől heti kétszer közlekedjen az országok között. Később növelték volna a járatok számát.

Augusztus második felében történt a bejelentés

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter augusztus 19-én közölte, hogy közvetlen repülőjárat lesz Magyarország és Üzbegisztán fővárosa között. A terv akkor az volt, hogy először heti két járat fog közlekedni Budapest és Taskent között. 2024-től heti háromra, 2025-től pedig heti négyre szerették volna emelni a járatok számát. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Más változásokról is szó esett akkor

Az új járat elindítása kapcsán növelték a taskenti magyar nagykövetségen a konzulok létszámát. Ezen felül meggyorsították a vízumkiadást, amelynek eredményeként a magyar állampolgárok könnyebben utazhattak Üzbegisztánba. Ez természetesen fordítva is igaz volt.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Ez volt az új járat célja

Szijjártó Péter akkor elmondta, milyen reményeket fűzött az új repülőjárathoz. A nem titkolt cél az volt, hogy friss lendületet kapjanak a gazdasági kapcsolatok.

Hirtelen megszűnt a járat

Hogy miért, azt nem lehet tudni, de a járat megszűnt. Ezt a spabook.net turisztikai portál szúrta ki. A honlap információi szerint a szeptember 10-i, vasárnapi járat még szerepelt a menetrendben 12:30-as indulással.

Eltűnt a járat a menetrendből

A járat már sem a Budapest Airport hivatalos oldalán, sem a fővárosi reptér nem hivatalos oldalán nincs a menetrendben. Kiderült, hogy nem csak a most vasárnapi járatot törölték. A budapesti repülőtér telefonos ügyfélszolgálata erősítette meg azt a tényt, hogy egyáltalán nem fog közlekedni a jövőben a Budapest és Taskent közötti járat.

Mindössze három járat közlekedett a két nagyváros között

Meglehetősen rövid életű volt a szóban forgó Magyarország és Üzbegisztán közötti járat. Összesen három alkalommal, augusztus 20-án, augusztus 27-én és szeptember 3-án közlekedett utasszállító gép a két főváros között. Üzbegisztánba jelenleg a Wizz Air segítségével lehet eljutni, igaz, nem Taskentben, hanem az attól bő 300 kilométerre fekvő Szamarkandban száll le az a gép.

Ezek is érdekelhetnek!

Komoly ajánlatot tett a kormány a Budapest Airportra

Alig néhány napja látott napvilágot a hír, hogy a magyar kormány egy állami irányítású befektetési társaságon keresztül szeretne 51%-os tulajdonrészre szert tenni a Budapest Airportból. A tranzakció értéke 4 milliárd euró környékén alakulhat, ha megvalósul. A felvásárlás a gazdaságfejlesztési miniszter, Nagy Márton asztalán van.

Folyamatban vannak a tárgyalások

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium megerősítette, zajlanak a tárgyalások. Azóta nem derültek ki újabb információk az ügy kapcsán. A minisztérium azt írta akkor, hogy a megfelelő időben értesíteni fogják a nyilvánosságot, ha létrejön az adás-vételi megállapodás.

Most külföldi kézben van a Budapest Airport

Jelenleg a Budapest Airport legnagyobb részvényese 55,44%-kal az AviAlliance GmBH, amely mögött egy kanadai nyugdíjalap áll. Az ugyancsak kanadai Caisse de dépôt et placement du Québec 21,23%-os tulajdonnal rendelkezik. A részvények 23,33%-at a szingapúri Malton Investment PTE birtokában áll. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Ferihegyi repülőtér – Fotó: BPK