Már nem csak a független, kis benzinkutak vannak bajban: a nagyobb töltőállomások is korlátozzák a hatósági áras üzemanyagot. Olyan hely is van, ahol már csak 10 litert lehet 480 forintért tankolni. A kormány szerint január elsejétől csak bizonyos feltételekkel tudják fenntartani a benzinárstopot. 

Gondban a kis kutak

A kis kutak ezen a héten sem kapnak üzemanyagot. Közben a nagyobb láncok is korlátozásokat vezetnek be. A sofőrök egy része kénytelen több kutat körbejárni, hogy megteljen a tank. Közben a Magyar Ásványolaj Szövetség emlékeztet: már most komoly ellátási problémák vannak. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kárt okoznak a korlátozások

„Azt gondolom, hogy a kormányzatnak is el kell döntenie, hogy árat szabályozunk vagy üzemanyaggal látjuk el a piacot. Én azt gondolom, hogy a korlátozások ma már nagyobb kárt okoznak, mint amit az árnövekedés okozott a múltban” – fogalmazott Grád Ott az ATV Híradóban.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Valamit lépni kell

Az energetikai szakértő úgy látja: a kormánynak valamit lépnie kell. „Hogyha nem változik semmi, akkor valójában az lesz, hogy a fogyasztás tovább fog emelkedni, és ezt a tendenciát már látjuk. Ugyanakkor nem lesz elég finomítói kapacitás, és ha bármi történne a Barátság kőolajvezetékkel, akkor már az alapanyag is hiányozni fog. Szerintem decemberben ezt át kell majd gondolni, hogy hogyan tovább” – mondta Balogh József.

„Urai a helyzetnek”

A MOL tájékoztatása szerint a tanker autóik folyamatosan úton vannak, és az exportra szánt üzemanyag mennyiségét is korlátozzák.

Magasabb a fogyasztás

Az olajvállalat hozzátette: a normál időszakokhoz képest most 15-20%-kal több üzemanyagot szállítanak partnereiknek, vagyis ennyivel magasabb a fogyasztás az ársapka előttinél. A Dunai Finomító ugyanakkor egy korábban kezdett karbantartási munka miatt továbbra is csökkentett kapacitással üzemel.

Feltételekhez kötnék az árstopot

A Miniszterelnökség úgy nyilatkozott, hogy január elsejétől csak akkor tudják fenntartani a benzinárstopot, ha az Oroszországból érkező kőolajszállítás zavartalan, a százhalombattai finomító pedig folyamatosan működik. A kormány továbbra is mindent megtesz a biztonságos üzemanyag-ellátás érdekében.

Problémák a töltőállomásokon

Két napja elfogyott a készlet, és az eladó nem tudta megmondani, hogy mikor érkezik újabb szállítmány az ársapkás, 480 forintos literenkénti áron kapható 95-ös benzinből a budapesti Mészáros utcában található Mol-kútra, írta a Telex. A készlethiány miatt vasárnap délelőtt csak a literenként 699 forintért kínált Evo 100 prémium benzinből lehetett tankolni, de a kút munkatársa szerint hamarosan az is elfogy. Végül el is fogyott, hiszen délután négy óra körül már semmilyen benzinnel nem tudták kiszolgálni az autósokat.

Nem kapnak üzemanyagot a független kutak

Már pénteken is több olyan nagy benzinkút volt az országban, ahol nem lehetett hatósági áras üzemanyagot tankolni, és a Mol egyáltalán nem szállít majd üzemanyagot több száz független kútra a jövő hét folyamán.

Korlátozások a Shellnél is

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról, hogy a Shell töltőállomásain korlátozást vezettek be, eszerint 95-ös benzinből egy alkalommal legfeljebb 20 ezer forintért vehetnek az autósok, a gázolaj esetében pedig 50 ezer forint ez a határ, de a Szilágyi Erzsébet fasoron lévő kúton már így sem volt ma 95-ös benzin.

Hiány Gödöllőn

Gödöllőn, a Dózsa György úti Molnál sem hatósági áras gázolaj, sem benzin nem volt, a Pattantyús Ábrahám körúton semmilyen üzemanyaggal nem tudták kiszolgálni az érkezőket. A Szabadság úton, szintén a Molnál pedig csak az alap és feláras gázolajat lehetett tankolni, benzinből viszont egyik fajtát sem. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: MOL Dunai Finomító. Fotó: archív.