Az a tény jól jelzi, mennyire túlterhelt a pátyi víztisztítómű telep, hogy többször is elöntötte barna trutymóval a Biatorbágyon végigfolyó Füzes-patakot. A túlterheltséget a Belügyminisztérium is megerősítette, az önkormányzat és az üzemeltető cég viszont nem. Sőt, a rendszerre most két új logisztikai központot is rákötnének.

A Dunáig jut el a szennyvíz

Korábban is volt már gond a teleppel, tavaly ilyenkor is arról írtunk, hogy a túlnépesedés miatt a szennyvíztisztító a kapacitása határán van. Ha a túlterhelés következtében barna trutymó kerül a Füzes-patakba, akkor az Biatorbágyon át végigvonul az agglomerációs területen. Végül a Benta-patakon keresztül a Dunába is eljut az anyag. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem működik megfelelően a víztisztítómű?

Rétvári Bence államtitkár korábban kijelentette, hogy a pátyi víztisztítómű kapacitásproblémákkal küzd. Akkor az államtitkár azt mondta, voltak hatósági helyszíni ellenőrzések és hatósági mintavétel is történt. Határozottan állította, hogy az engedélyben rögzített határértékre képtelen megtisztítani a telep a szennyvizet.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Gond volt az értékekkel

Több szennyezőanyag kapcsán is megállapították, hogy az engedélyezettnél magasabbak voltak korábban a kibocsátási értékek. Éppen ezért időről időre ellenőrzéseket végeznek a szakemberek Páyton. Bírság megfizetésére kötelezték az üzemeltető Daköv Kft.-t, és most is folyamatban van egy eljárás ellenük.

Az elmúlt évben már öt bírságot is kiszabtak

A pátyi szennyvízteleppel már jó ideje gond van. A 24.hu kiderítette, hogy az elmúlt években összesen ötször szabtak ki bírságot. A legkisebb összeg 75 ezer forintos volt, a legnagyobb 1.080.000 forint volt.

Az igazságügyi szakértő szerint sincs minden rendben

A biatorbágyi fideszes önkormányzat megbízott egy igazságügyi szakértőt az ügy kapcsán. A pátyi szennyvíztelepet sokkal kisebb kapacitásúra tervezték annak idején, ám azóta jelentősen megnövekedett a lakosság létszáma az évek során. Ha nagyobb tereléssel kell megküzdenie a telepnek, akkor nem tudja tartani az előírt tisztítási szintet.

Erre volna szükség

A szakértő megállapítása szerint a telep a követelményeknek nem képes megfelelni. Mindenképpen egy nagyobb kapacitású víztisztítóműre lenne szükség, máskülönben újból és újból környezetkárosító hatással kell számolni.

A pátyi önkormányzat is megszólalt

A település honlapján közzétett közlemény szerint májusban még több probléma is fennállt, ennek köszönhetően volt tapasztalható határérték túllépés a Pátyi Szennyvíztelepen. Június óta azonban már a káros anyagok kibocsátásának határértékét nem lépte túl a telep a működése során. A közlemény szerint a júliusi mérések során sem derült fény problémára.

Új bejelentés történt

Székely László, Páty község fideszes polgármestere bejelentette, hogy két új ipari park, a Hello Parks Kft. valamint a NIIPÜF Zrt. is engedélyt kapott arra vonatkozólag, hogy naponta összesen 90 köbméteres plusz terheléssel rácsatlakozzanak a rendszerre. Ez annak tudatában történt a közlemény szerint, hogy el fogja bírni a telep a plusz kapacitást, amely jelentős felújításon esett át és megfelelően működik.

Az önkormányzat nem beszél túlterheltségről

A pátyi önkormányzat közleményében szó sem esik túlterheltségről. Az önkormányzat és a Daköv Kft. közösen elindították azt a folyamatot, hogy később bővíthessék a telepet. Egyelőre az kérdéses, hogy erre mikor kerülhet sor.

Korábban már felháborodott a lakosság

A Füzes-patakban időről időre végigvonult szennyződéskapcsán a lakosság is felemelte a hangját. Biatorbágybon a játszóterek mellett folyik a patak, a látványos szennyhullámok kapcsán a pátyi és biatorbágyi civilek is lépéseket sürgettek. A Pátyi Közéleti Reform képviselője, Futó Gábor azt mondta a 24.hu számára, hogy a szennyvíztelep engedélye 650 fős település szennyvizét képes biztonsággal megtisztítani, ám Pátyon már közel 9000-en élnek. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Füzes-patak Biatorbágyon – Forrás: BudaPestkörnyeke.hu