A 11 hónapos kisfiú a kertben kúszott-mászott a fűben, eközben az anyukája vélhetően bent volt a házban, a robotfűnyíró pedig nyírta a füvet a kertben, egészen addig, amíg össze nem találkozott a fűben fekvő kisgyermekkel. A robotfűnyíró általában megáll, ha valami elé kerül, most nem így történt. A kaszák valósággal ledarálták a gyermek lábát.

Súlyos sérülések

Egy 11 hónapos csecsemő súlyos lábsérülést szenvedett egy osztrák kertben, miután egy robotfűnyíró elgázolta. Az eset a dél-ausztriai Klagenfurt közelében történt. Dr. Johannes Schalamon, a helyi klinika munkatársa szerint a gyermek kúszás közben került a robotfűnyíró útjába. A sérülés kezelésére két órás műtétre volt szükség, de további kezeléseket is terveznek – írta a Daily Mail. A Kékvillogó legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 341 ezernél is többen követnek minket.

Amputálásra is sor kerülhet

Schalamon doktor felhívta a figyelmet arra, hogy évente több kisgyermek is hasonló baleset áldozatává válik a robotfűnyíróknak. Az ő kórházukba is rendszeresen szállítanak be ilyen sérülteket. Olyan is előfordult, hogy amputálni kellett egy kisgyermek valamely végtagját, mert a fűnyíró valósággal ledarálta a kezét vagy a lábát.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Elvesztette a lábát

Az eset kapcsán robotfűnyírók növekvő népszerűsége miatt fennálló veszélyre hívta fel a figyelmet az intézmény gyermek- és ifjúsági sebészeti osztálya is. Egy korábbi eset kapcsán emlékeztettek egy nyolcéves walesi kislányra, Alys Davies-re, aki egy fűnyíróbaleset következtében elvesztette a lábát.

Sok a fűnyírós baleset

Egy 2021-ben közzétett tanulmány szerint világszerte növekszik a fűnyíróval kapcsolatos balesetek száma. A kutatás során 142 fiatal beteget vizsgáltak meg 25 év alatt, akik közül sokan nyílt sérüléseket szenvedtek vagy amputáción estek át.

Jobban kellene figyelni a szülőknek

Az orvos és munkatársai szerint a robotfűnyírós balesetek többnyire megelőzhetők lennének megfelelő felvilágosítás és óvatosság mellett. Kiemelték, hogy sok esetben a felügyelet hiányából vagy a szülők hibájából adódóan történnek ezek a balesetek.

Nem ismerik fel a gyermekeket

A robotfűnyírók érzékelőikkel térképezik fel a kertet, ha akadályt észlelnek megállnak, vagy irányt váltanak. Úgy tűnik számos robotfűnyíró nem ismeri fel akadálynak a fűben ülő vagy mászó gyermekeket, így azok keze, lába könnyen a fűnyíró alá kerülhet és súlyos sérülést szenvedhetnek el. A Kékvillogó legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 341 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: illusztráció