Káliuminjekciókkal mérgezett meg egy idős beteget az egyik betegápoló a belgyógyászati klinikán Pécsett. A férfinak az lett volna a dolga, hogy vigyázzon a fecskendőkre a főnővér távollétében, ehelyett azonban elkezdte sorban beadni azok tartalmát a sértettnek, aki rövid időn belül életét vesztette.

Segédápolóként dolgozott

Az ápoló 2022. november 14. óta egy belgyógyászati klinikán dolgozott betegápolóként. Szakképesítése és munkaköri leírása szerint önállóan nem végezhetett infúziós, transzfúziós és injekciós terápiát, de még katéterátmosást sem. A beteg, egy idős, magatehetetlen nő koronavírus okozta tüdőgyulladással feküdt egy kórteremben a belgyógyászati klinika Covid+ zártosztályán december 10. óta.

Káliumhiánya volt

A segédápoló  december 17-én ügyeleti szolgálatban volt egy ügyeletes főorvos és két nővér társaságában Az aznapi laboreredményekből derült ki, hogy az idős embernek káliumhiánya van, ezért az orvos káliuminfúziót írt elő számára, melynek beadása a műszakvezető nővér feladata volt. A Kékvillogó legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 341 ezernél is többen követnek minket.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Előkészítette a fecskendőket

A nővér a megfelelő protokoll szerint az injekciókat előkészítette, majd a fecskendőket elhelyezte a Covid-osztály zsilipelő kapuja elé azzal, hogy a szükséges óvintézkedések után azokat beviszi a beteghez. 

Segítséget kért az ápolótól

Időközben a műszakvezető nővért vizitre hívták, ezért megkérte az ápolót, hogy ellenőrizze a beteg infúziójának az állapotát, hogy annak lefolyása hogyan halad.

Beadta az injekciót

A férfi ekkor magához vette a kikészített három fecskendőben lévő káliuminjekciót, és azokból 50 millilitert a kórteremben egyedül fekvő, magatehetetlen nő érpályájába fecskendezett.

Riasztotta az orvost

Mikor a főnővér negyedóra múlva visszatért és hűlt helyét találta a fecskendőknek, azonnal a Covid+ részlegre sietett, ahol a beteg mellett tetten érte a segédápolót,aki éppen a beteg centrális vénás katétere körül ténykedett, és feltételezhetően a harmadik injekciót is be akarta adni a kiszolgáltatott betegnek. A főnővér ekkor riasztotta az ügyeletes tanszékvezető orvost. Az idős asszony, a nagy dózisú káliumtól heveny szívelégtelenséget kapott, amibe szinte azonnal belehalt. 

14 év fegyház

A Pécsi Törvényszék Gy. B. Gy. vádlottat védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt tizennégy év fegyházra és tíz év közügyek gyakorlásától eltiltásra ítélte, továbbá a vádlottat végleges hatállyal eltiltotta a betegápolói, egészségügyi szakdolgozói foglalkozás gyakorlásától.

Fellebbeznek

A vádlottnak emellett 1 millió 230 ezer forint bűnügyi költséget is fizetnie kell. Az ügyész tudomásul vette az ítéletet, a vádlott és védője azonban fellebbezést jelentettek be ellene, így a bíróság határozata nem jogerős. A Kékvillogó legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 341 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép:  illusztráció – Forrás: semmelweis.hu/Kovács Attila