Nagyon erős UV-B sugárzás várható vasárnap az egész országban – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat szombaton.

Nagyon magas

A meteorológiai szolgálat figyelmeztetésében azt írta: vasárnap várhatóan az egész országban meghaladja az UV-index a 7-es értéket. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Fokozott védekezés

Felhívták a figyelmet arra, hogy ilyenkor fokozottan kell védekezni a napsugárzás által okozott leégés ellen. Azt javasolják, hogy ha lehetséges, 11 és 15 óra között mindenki kerülje a napozást, és használjon vállat takaró pólót, szalmakalapot, illetve fényvédő krémet. Normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet – tették hozzá.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Ilyen idő lesz vasárnap

A várható UV-B értékek területi eloszlása megtekinthető a www.met.hu/idojaras/humanmeteorologia/uv-b weboldalon. Vasárnap is sok napsütésre számíthatunk, helyenként kialakulhat zápor, zivatar. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 10 és 16 fok között alakul, napközben 23-28 fokra melegszik fel a levegő.

Elromlik az idő

Hétfőn egyébként megnövekszik a gomolyfelhőzet és több helyen készülhetünk záporokra, zivatarokra, nagyobb számban a déli területeken. Helyenként felhőszakadással, jégesővel, viharos széllökésekkel kísért zivatarok is lehetnek. Az északkeleti szél mérsékelt, élénk lesz. Délután 22-27 fokot mérhetünk.

Záporok

Kedden a többórás napsütés mellett szórványos záporok, zivatarok ismét kialakulhatnak. Élénk, erős lesz az északi szél, de zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek. Délután 23-29 fok valószínű. 

Meleg lesz, de…

Szerdán már csak itt-ott lehet zápor, a napsütésé lesz a főszerep. Továbbra is élénk, erős lesz az északias szél. Napközben 23-28 fokra van kilátás.

Irány a Balaton

Bár a Balaton vize még nem túl meleg, de a legbátrabbak, a pünkösdi hosszú hétvégén már megmártóztak, a 20-22 fokos vízben, derült ki az Időkép tudósításából. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ez is érdekelhet:

Letarolták a viharok az országot: Budapesten parkoló autókra zuhant egy fa

Kiemelt kép: Illusztráció