Január elsejétől Magyarországon is elindul a kötelező visszaváltási rendszer. Minden 400 négyzetméternél nagyobb élelmiszerboltban és 1000 főnél népesebb településen kötelező lesz automatát telepíteni – a kisebb boltok önként csatlakozhatnak.

Visszaváltási rendszer 

Jövő év elejétől kötelező visszaváltási rendszer működik majd az országban, amit a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. működtet. A rendeletet a szerda este megjelent Magyar Közlöny legújabb számában tették közé.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Visszaváltható termékek

A kötelezően visszaváltási díjas termékek körébe tartozik a tej- és tejalapú italtermékek kivételével minden üveg-, fém- és műanyag palackos és dobozos, egy deciliter és három liter közötti űrtartalmú italtermék csomagolása, így ezek esetében a gyártók kötelesek a terméken a jogszabályban meghatározott jelölést elhelyezni.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

50 Ft-ot fizetnek 

A rendelet szerint a kötelezően visszaváltási díjas, nem újrahasználható termék után darabonként 50 forint visszaváltási díj fizetendő. A kötelezően visszaváltási díjas, újrahasználható termék darabonként fizetendő visszaváltási díját a gyártó határozza meg.

Visszaváltó automaták 

Kötelező kialakítani a nagyobb üzletekben a visszaváltó automatákat A visszaváltást kötelezően gépi úton, visszaváltó automatákkal kell biztosítaniuk a 400 négyzetméternél nagyobb eladótérrel rendelkező élelmiszerüzleteknek. 

Nem minden települést érint

Valamint ki kell alakítani kötelező visszaváltási helyet az 1000-nél több lakosú településeken. Az automata működtetésére kötelezett kiskereskedelmi egységek hamarosan regisztrálhatnak a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt.-nél, míg a kisebb eladóterű üzletek a rendszerhez önkéntes alapon csatlakozhatnak.

Átmeneti időszak

A jogszabály átmeneti időszakot biztosít 2024. június 30-ig. Eszerint nem kell kivezetni a még jelölés és visszaváltási díj nélkül forgalomba hozott, kötelezően visszaváltási díjas terméknek minősülő italcsomagolásokat, ezek korlátlan ideig a boltok polcain maradhatnak.

Felmentést is kaphatnak 

A kötelező visszaváltási rendszerben felmentést kapnak azok a gyártók, akik csekély mennyiségű, vagyis évente 5000 darab terméknél kevesebbet hoznak forgalomba. 

Speciális palackok

A szabályozás nem vonatkozik a speciális formájú és méretű, automatával vissza nem váltható üvegekre, amennyiben ezt a koncessziós társaság az előzetes termékregisztrációs eljárásban megállapítja.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció