Ahogyan arról a BudapestKörnyéke.hu is beszámolt leállt a hulladékszállítás Budapest egyes részein, miután az FKF Ecseri úti telephelyén bejelentés nélküli sztrájk kezdődött. A Budapesti Közművek keretein belül működő társaság néhány száz munkavállalója nem vette fel a munkát. A sztrájk még szerdán is folytatódott, négy telephelyről sem indultak el a szemétszállító kocsik reggel.

Nem vitték el a szemetet

Mint azt korábban megírtuk az FKF Ecseri úti központjánál még kedd reggel kezdtek gyülekezni reggel a kukások, akik fizetésemelést követeltek. Az épületnél egy vezetővel próbáltak tárgyalni, amiből kiabálásig fajuló vita alakult ki. Nemcsak az Ecseri útról, hanem az óbudai hulladékégetőtől sem vonultak ki a kukások, így nem indult meg a szelektív hulladékszállítás, illetve a kommunális hulladékszállítás egy része sem. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kirúgással fenyegetett a szakszervet vezetője

Később lement a telep udvarára egy szakszervezeti vezető, Lázár Lászlóné Éva, aki azt mondta a dolgozóknak, vegyék fel a munkát, különben kirúgják őket. A szemétszállítók erre skandálni kezdtek: „Menjen haza!” Az egyik dolgozó küldte el, felhívva a figyelmét, hogy a szakszervezet dolga a dolgozók képviselete lenne, nem pedig a munkáltató érdekeinek a képviselete a dolgozókkal szemben.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

„A hibás kukásautók nem indultak el”

A HVDSZ 2000 szakszervezeti elnöke elmondta: a hulladéklerakók és sofőrök felvették a munkát, azokat a gépeket adták le, melyekkel az ellenőrzés során probléma volt. Így a kocsik és az azon dolgozó sofőrök, rakodók a telephelyen maradtak.

Szerdán folytatódott

A sztrájk még szerdán is folytatódott, a Blikk azt írta, több százan gyülekeztek az FKF Gyáli úti telephelyén szerda reggel, a kukások arra vártak, hogy a cég vezetői megérkezzenek. Elfogadható alternatívát várnak a bérrendezésre, a rakodóknak nettó 350 ezer forintos, a sofőröknek pedig nettó 400 ezer forintos alapbért szeretnének elérni a mostani 220-250 ezres fizetésük helyett.

Megszólalt Karácsony Gergely

Az FKF dolgozók sztrájka kapcsán aztán megszólalt Karácsony Gergely is, aki közölte, 200 ezer forintos rezsitámogatást biztosítanak mindazoknak, akik felveszik a munkát. Valamint hozzátette: „Ezt a segítséget nem a szokásos karácsonyi jutalom terhére biztosítjuk, az továbbra is jár. Felajánlottuk továbbá, hogy a hulladékszállításban dolgozók pótlékainak 50 százalékét alapbéresítjük.”

Kukaholding

“Ezt az ajánlatot engedik a város anyagi lehetőségei, hogy ennél is tovább mehessünk a megélhetési gondok enyhítésében, ahhoz az szükséges, hogy a kormányzati Kukaholding megfizesse azt a 15 milliárdos adósságát, amit a budapestiek által befizetett szemétdíjból felhalmozott. Ezért hívtuk a tárgyalóasztalhoz a kormányzati Kukaholdingot. Ők azonban szégyenszemre nem jöttek el.”

Megoldódhat a helyzet

Az ügy kapcsán csütörtök este ismét jelentkezett Karácsony Gergely, aki arról adott hírt a közösségi oldalán, hogy megoldódhat a helyzet. Mint írta, „helyreállhat a szemétszállítás rendje Budapesten, megszületett a megállapodás.”

Eredményes tárgyalások

„A mai tárgyalások eredményeként a felek aláírták az egyezséget, amely szerint Budapest a lehetőségeihez mérten segíti a hulladékszállításban dolgozó munkatársait az áremelkedések és a rezsiköltségek növekedése miatti megélhetési gondok enyhítésében, ők pedig felveszik a munkát, és mindent elkövetnek a felhalmozott lemaradás mielőbbi bepótlása érdekében.”

Köszönetet mondott

„Köszönet illet mindenkit, aki a megállapodáson dolgozott, de én hadd köszönjem meg külön is azoknak a kollégáknak, akikkel ma hajnalban volt módom találkozni. Két dolgot tettünk még. Kézbesítettük a kormányzati Kukaholdingnak azt a számlát, amivel megfizetheti az adósságát és visszaadhatja azt a pénzt, amit a budapestiek által befizetett szemétdíjból eltett.”

Egyeztetés

„És megkezdtük az egyeztetéseket a fővárosi cégek szakszervezeteivel arról, hogyan tudunk segíteni a megélhetési válságban a Budapest-család dolgozóinak. A kormányzati megszorítások – ma ötször annyi adót vonnak el a fővárostól, mint a fideszes városvezetés idején –, a tíz-húszszorosára nőtt energiaköltségeink nagyban korlátozzák a mozgásterünket, de minden megmaradt lehetőségünkkel segíteni akarunk és segíteni fogunk.” – írta posztjában a főpolgármester. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kapcsolódó:

Karácsony Gergely üzent a hulladékszállítóknak: “200 ezer forintos rezsitámogatást biztosítunk mindazoknak, akik felveszik a munkát”

Kiemelt kép: FKF