Amint arról a BudapestKörnyéke.hu is beszámolt leállt a hulladékszállítás Budapest egyes részein, miután az FKF Ecseri úti telephelyén bejelentés nélküli sztrájk kezdődött. A Budapesti Közművek keretein belül működő társaság néhány száz munkavállalója nem vette fel a munkát. A sztrájk még szerdán is folytatódott, négy telephelyről sem indultak el a szemétszállító kocsik reggel.

Nem viszik el a szemetet

Mint megírtuk az FKF Ecseri úti központjánál még kedd reggel kezdtek gyülekezni reggel a kukások, akik fizetésemelést követeltek. Az épületnél egy vezetővel próbáltak tárgyalni, amiből kiabálásig fajuló vita alakult ki. Nemcsak az Ecseri útról, hanem az óbudai hulladékégetőtől sem vonultak ki a kukások, így nem indult meg a szelektív hulladékszállítás, illetve a kommunális hulladékszállítás egy része sem. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kirúgással fenyegetett a szakszervet vezetője

Később lement a telep udvarára egy szakszervezeti vezető, Lázár Lászlóné Éva, aki azt mondta a dolgozóknak, vegyék fel a munkát, különben kirúgják őket. A szemétszállítók erre skandálni kezdtek: „Menjen haza!” Az egyik dolgozó küldte el, felhívva a figyelmét, hogy a szakszervezet dolga a dolgozók képviselete lenne, nem pedig a munkáltató érdekeinek a képviselete a dolgozókkal szemben.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

„A hibás kukásautók nem indultak el”

A HVDSZ 2000 szakszervezeti elnöke elmondta: a hulladéklerakók és sofőrök felvették a munkát, azokat a gépeket adták le, melyekkel az ellenőrzés során probléma volt. Így a kocsik és az azon dolgozó sofőrök, rakodók a telephelyen maradtak.

Szerdán folytatódott

A sztrájk még szerdán is folytatódott, a Blikk azt írta, több százan gyülekeztek az FKF Gyáli úti telephelyén szerda reggel, a kukások arra vártak, hogy a cég vezetői megérkezzenek. Elfogadható alternatívát várnak a bérrendezésre, a rakodóknak nettó 350 ezer forintos, a sofőröknek pedig nettó 400 ezer forintos alapbért szeretnének elérni a mostani 220-250 ezres fizetésük helyett.

Nem enged a cégvezetés

A cégvezetés azonban nem enged: a Blikk információi szerint az FKF vezetősége felajánlott a sztrájkoló dolgozóknak egy egyszeri, bruttó 200 ezer forintos kifizetést, és tettek ígéretet némi karácsonyi prémiumra is, ezt azonban a lap értesülései szerint a dolgozók nem fogadták el.

Megszólalt Karácsony Gergely

Az ügy kapcsán megszólalt Karácsony Gergely is, aki a közösségi oldalán azt írta: „Az ország jövőjét azok a tanárok szolgálják, akik mellett felemelő és bátor módon álltak ki Budapesten és országszerte diákok, szülők, minden jövőt féltő polgár. Őket is éppúgy, mint a várost működtető munkatársainkat, súlyos helyzetbe sodorja a megélhetési válság, az egekbe szökő árak és rezsiköltségek miatt kialakult szociális krízis. Kormányzati segítség a kanyarban sincs, pedig ők is, mindenki azt érdemli, hogy bűnbakok helyett megoldásokat keressünk, cserbenhagyás helyett támogatást adjunk.”

Rezsitámogatás

„Ennek jegyében folytatódtak ma a tárgyalások a budapesti hulladékszállításban dolgozó munkatársakkal. A mai tárgyaláson is világossá vált, a munkabeszüntetést a megélhetési gondok okozták, az, hogy megjöttek az első rezsiszámlák. Budapest a lehetőségei határáig elmenve igyekszik segíteni, ezért is ajánlottuk a mai tárgyaláson a hulladékszállításban dolgozóknak, hogy bruttó 200 ezer forintos rezsitámogatást biztosítunk mindazoknak, akik felveszik a munkát. Ezt a segítséget nem a szokásos karácsonyi jutalom terhére biztosítjuk, az továbbra is jár. Felajánlottuk továbbá, hogy a hulladékszállításban dolgozók pótlékainak 50 százalékét alapbéresítjük.”

Kukaholding

„Ezt az ajánlatot engedik a város anyagi lehetőségei, hogy ennél is tovább mehessünk a megélhetési gondok enyhítésében, ahhoz az szükséges, hogy a kormányzati Kukaholding megfizesse azt a 15 milliárdos adósságát, amit a budapestiek által befizetett szemétdíjból felhalmozott. Ezért hívtuk a tárgyalóasztalhoz a kormányzati Kukaholdingot. Ők azonban szégyenszemre nem jöttek el.”

Nincs megállapodás

„Megállapodás nem született, a tárgyalások folytatódnak. Fontos megjegyezni, hogy a teljes Budapest-családban igyekszünk rezsitámogatást adni a dolgozóknak, erről tárgyalásokat kezdeményeztem a budapesti cégek reprezentatív szakszervezeteivel.”

Per

„Mi nem vagyunk kormány, nem vagyunk tankerület, és ez csak azért kívánkozik ide, mert mi senkit nem fenyegetünk kirúgással, sőt, azon dolgozunk már egy ideje, hogy minden hulladékszállításban dolgozó kollégánknak megmaradjon a munkahelye. Persze ezek a tények sem zavarják a propagandasajtót, ezzel általában nem is foglalkozom, de mivel most a dolgozóinkat akarták becsapni, ezért pert indítunk azon propagandaoldalak ellen, akik a dolgozóinkat az elbocsátás fenyegetésével próbálták manipulálni.”

Megoldás

„A mi dolgunk most az, hogy miközben megértjük a dolgozók megélhetési gondjait, miközben a lehetőségeink adta keretek között keressük a megoldást, aközben mindent megtegyünk annak érdekében, hogy a budapesti szemétszállításban tapasztalt fennakadás megoldódjon. Mivel holnap már harmadik napja fog szünetelni a hulladékszállítás a fővárosban, tájékoztattam a katasztrófavédelem illetékeseit és a fővárosi kormányhivatal vezetőjét, azaz a főispánt, hogy a hatályos törvények szerint a közegészségügyi kockázat megszüntetése érdekében a szükségellátást átmenetileg a katasztrófavédelemnek kell megszerveznie, amelyhez természetesen a főváros minden segítséget megad, amit tud.”

Ezt kéri a Karácsony Gergely

„Továbbra is megértést kérek a budapestiektől, és tudom, hogy ez egyre nehezebb lesz, de mi minden erőnkkel a helyzet megoldásán dolgozunk. Szükség lesz a budapestiek támogatására ahhoz, hogy behajtsuk a kormányon a tartozását, és elérjük, hogy a megélhetési válság közepette bűnbakok keresése és felelősséghárítás helyett a szociális krízistől sújtott emberek megsegítésével foglalkozzanak végre.” – zárta gondolatait a főpolgármester. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: FKF