Site icon LikeNews

Karanténkenyér élesztő nélkül

A koronavírus járvány miatti pánikhangulat hetek óta érezhető az élelmiszerboltokban is. A nagyáruházak üres polcai félelmetes látványt nyújtanak. A háziasszonyok rémálma is beteljesült, nem lehet élesztőt kapni. Karanténkenyér ötletekből viszont nincs hiány az interneten.   

Ismert és kevésbé ismert emberek osztják meg büszkén közösségi oldalaikon az elkészült kenyérfotókat. Ki ne szeretne reggel friss kenyér illatára ébredni? Összeszedtünk néhány videót, hiszen nincs karantén kenyérsütés nélkül!

Mártus házi konyhája nem ismeretlen a sütni – főzni szeretők előtt, ezúttal a kezdő kenyér sütőknek segít lépésről lépésre. Élesztő helyett öregtésztát használ a házi fehérkenyérhez.   

Mautner Zsófia ír receptjét ugyan nem a karantén ihlette, de ebben a helyzetben kiválóan alkalmazható. Parasztkenyeréhez ugyanis az élesztőt és a kovászt szódabikarbónával helyettesíti. Nem kell hozzá más, mint liszt, víz, szódabikarbóna és kaukázusi kefír. Sem keleszteni, sem dagasztani nem kell, 3 perc az összekeverése, szinte gyerekjáték az elkészítése! Az ír szódáskenyér néven ismert kenyér Írországban jellegzetes, innen a neve.

A kovász szó hallatán ne ijedjünk  meg! Kovászt házilag pofonegyszerű készíteni. Ebben a videóban láthatjuk hogyan.

Alig két hete vagyunk önkéntes karanténban, de máris országos karanténsütő bajnokságot rendeztek. A Tartsd Otthon a Nagyit csoport kezdeményezte, a verseny fővédnöke pedig  Grecsó Krisztián és Dragomán György írók lettek.  Grecsó Krisztián az RTL Klub Fókusz c. műsorában beszélt arról, hogy életében először most vett lisztet, amikoris raklapszámra vitték haza az emberek az üzletekből. Az író közösségi oldalán posztolta a megsült kenyeret, ami kinézetre ugyan formás lett, de az íze elmondása szerint kevésbé.

Kiemelt kép: illusztráció

Exit mobile version