Egy Pest megyei háziorvos írt arról, hogy hasi ultrahangra küldött betegei közül ketten is azzal jöttek vissza a napokban, hogy nem tudtak nekik időpontot adni szakrendelőben. Sem most, sem jövőre.

Nem tudnak időpontot adni

Pest megye egyik háziorvosa egy szomorú bejegyzést tett közé közösségi oldalán. A doktor azt írta, hogy a hasi ultrahangra küldött betegei közül ketten is azzal jöttek vissza a napokban, hogy nem tudtak nekik időpontot adni. Sem most, sem jövőre. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Jövőre sincs időpont

Az orvos a 444.hu-nak azt mondta, hogy bármilyen ultrahangra (hasi, nyaki) már szeptember elején is csak jövő évi időpontot tudtak adni a Bajcsy-Zsilinszky Kórházhoz tartozó monori szakrendelőben, de most már 2023-ra sem. A háziorvos felhívta a hasi ultrahangot végző főorvost, aki arról panaszkodott, hogy „megfulladnak” a sok munkában, egész egyszerűen nem győzik.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Ha nem sürgős eset, nincs megoldás

A háziorvos szerint nagyon sürgős esetekben sürgősségi osztályra küldheti a betegeket, viszont ha ilyenről nincs szó, akkor jelenleg nincs megoldás. Ahhoz ugyanis, hogy másik helyre (mondjuk a Ceglédi Toldy Ferenc Kórházba, mint 2. progresszivitási szintű ellátóhelyre) küldhesse a betegeit, a Nemzeti Népegészségügyi Központnak kellene kiadni egy utasítást az általános átirányításról. De ilyen határozat egyelőre nem született.

Nincs szakember

A hasi ultrahangnál nem az a probléma, hogy nincs elég eszköz, hanem az, hogy nincs hozzá szakember az állami ellátás keretein belül. De több ilyen terület is van, például a gasztroenterológia és az endokrinológia, ahol óriási a várólista, és a betegek három hónapon belül nem is kapnak időpontot, amíg egyébként érvényes egy beutaló. Ha valaki három hónap alatt bejut egy szakrendelésre, az már nagyon jónak számít.

Magánrendelést javasolnak

Felvetette a problémát egy háziorvosos Facebook-csoportban, ahol több kollégája is azt írta vissza, hogy ők már eleve magánrendelésre utalják a betegeiket hónapok óta. Ez viszont az orvos szerint nem lehet megoldás, hiszen „ha kötelező fizetni a tb-t, ne kelljen azt mondani a betegeimnek, hogy menjenek a magán egészségügybe, mert akkor 1-2 héten belül meglesznek a vizsgálati eredmények”.

Nincs megoldás?

Még a múlt héten írt a monori szakrendelő igazgatójának, hogy mi lehet a megoldás, de egyelőre nem kapott választ.

Megszólalt a MOK

Svéd Tamás, a Magyar Orvosi Kamara titkára a napokban a Szabad Európa Rádióban azt mondta, hogy „az egészségügy összeomlása nem egy konkrét időpont, egy egyik pillanatról a másikra bekövetkező esemény, hanem a szolgáltatások színvonalának drasztikus csökkenése, nehézkesebb elérhetősége”.

Késve jutnak ellátáshoz

Vagyis amikor a betegek késve jutnak ellátáshoz, emiatt állapotuk jelentősen romlik, adott esetben pedig emberek halnak meg az ellátás késlekedése miatt olyan betegségekben, amelyek egyébként gyógyíthatók egy hatékonyan működő egészségügyi rendszerben.

68 nap

A Medicina 2000 Járóbeteg Szakellátási Szövetsége májusi kutatása szerint 2022-ben átlagosan 30 napot kell várni egy szakorvosi vizsgálatra itthon, de van, ahol ez 68 napra is megugrik. 

Ahol a leghosszabbak a sorok

A sokkoló statisztikákról Polák László, a Szövetség elnökhelyettese beszélt egy egészségügyi konferencián. Elmondása szerint egy endokrinológusra 68 napot, egy szemészre 30 napot, egy kardiológusra 48 napot kell várnia a betegeknek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Monori Szakorvosi Rendelőintézet – Forrás: monor.hu