Szerda este a Magyar Közlönyben is megjelentek azok a rendeletek, melyek alapján kiszámolható, hogy a nyugdíjasok novemberben mekkora plusz pénzhez jutnak a visszamenőleges emelésnek, valamint a nyugdíjprémiumnak hála.

Emelés

Mint ismert novemberben 4,5 százalékos nyugdíjemelést kapnak visszamenőlegesen a nyugdíjasok, mellyel az állam 180 milliárd forintos plusz kiadást vállalt magára. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Meglepetés

Ha a kormány szigorúan tartja magát a törvényi előírásokhoz, akkor „elegendő” lett volna egy 1,8 százalékos emelés is, emiatt meglepetés a mostani emelés mértéke.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Korrekció

Ezen a ponton fontos kiemelni, hogy a visszamenőleges nyugdíjemelési korrekció a 2022. februárban kifizetett 13. havi nyugdíjra is jár. Vagyis novemberben az érintettek, egyfelől megkapják a novemberi, 4,5 százalékkal megemelt nyugdíjukat,
másrészt az emelt összegű nyugdíj mellé egy összegben 11 havi korrekció érkezik hozzájuk visszamenőlegesen.

Ennyi lesz most

Július óta az átlagnyugdíj 167 ezer forint körül mozog, a novemberi pótlólagos emeléssel az emelt nyugdíj 174,5 ezer forint körül lesz majd.

Plusz összeg

Ezen túlmenően szintén novemberben érkezne az egyszeri visszamenőleges kompenzáció 11 hónapra kiszámolva. Ez egy összegben további 83 ezer forintnyi plusz összegben részesülhet egy „átlagnyugdíjas”, írja a Portfolio.

Nyugdíjprémium

Továbbá novemberben érkezhet a nyugdíjasoknak a nyugdíjprémium összege, amely legfeljebb – a szerdán kihirdetett rendelet értelmében – 10 ezer forint lehet.

Egy összegben

Vagyis ez azt jelenti, hogy az átlagnyugdíjban részesülő idősek egy összegben 93 ezer forintot kapnak majd, a havi nyugdíjuk pedig 167 ezer forintról, 174,5 ezer forintra emelkedik majd.

Ekkor érkezik

Az utalás november 11-én, pénteken érkezik meg várhatóan az érintettek számlájára. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Pexels