A szerdai kormányülés döntéséről csütörtökön számol be a nyilvánosságnak Gulyás Gergely. A kormányinfón elhangzottakat itt tudod követni.

Hosszabb téli szünet

A téli szünet hosszabb lesz, mint eddig volt. December 22-től január 8-ig lesz vakáció. Ugyanígy lesz kormányzati közigazgatási szünet, ugyanebben az időszakban – jelentette be Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón.

Nem lesz őszi szünet?

Szentkirályi Alexandra azt mondta, az őszi szünet rovására lesz hosszabb a téli szünet. Arról eddig nem volt szó, hogy akkor lesz-e egyáltalán őszi szünet. Később Gulyás Gergely azt mondta, hogy az őszi szünet összesen három nap lenne, de központilag nincs ilyen. Mindenszentek és halottak napja lesz, és az iskola megadhatja a maradék három napot saját hatáskörében.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Önkormányzatok

Az önkormányzatokkal kapcsolatban Gulyás Gergely azt mondta: jövőre jelentős spórolásra és kormányzati segítségre lesz szükség. Minden nagyobb önkormányzat vezetőivel le fognak ülni és a kisebb önkormányzatokkal is egyeztetni fognak. Mindenkinek el kell fogadnia egy racionalizáló programot, a pénzügyminisztériumnak pontos rálátása van, hogy milyen helyzetben vannak az önkormányzatok. Mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy a következő időszakot túléljék az önkormányzatok.

Utólag mondják meg, mennyibe kerül

Október közepén érkeznek meg a háztartásokba a nemzeti konzultáció kérdőívei. Gulyás Gergely nem említette, hogy mennyibe kerül majd, azt mondta, az eddigi gyakorlathoz hasonlóan most is a konzultáció után derül ki.

Nemzeti konzultáció

Szerda ülésezett a kormány, erről Orbán Viktor számolt be Facebook oldalán. A miniszterelnök azt írta, a legfontosabb témák az energiaárak, a szankciók és a konzultáció. Délután Orbán Viktor  örömmel jelentette be, hogy a kormány elfogadta a Fidesz frakció javaslatát és nemzeti konzultációt indítanak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Számlák befizetése

Változott a fizetési határidő, a nyugdíjak kiutalása előtt öt nappal kell rendezni a gázszámlákat – erről is kérdezték a minisztert. Gulyás mindenkit megnyugtatott, hogy elég ha 15-ig fizetnek.

Alapkamatot emelt az MNB

A jegybanki alapkamat keddi emelése után, ahogy az várható is volt, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön az egyhetes betéti rátát 125 bázisponttal 13 százalékra emelte. Mivel a keddi jegybanki döntés közzétételét követően a jegybank elnöke és alelnöke is bejelentette a kamatemelési ciklus végét, ezért a jegybanki alapkamat szinten tartásával egyetemben a mostani emelés után ugyanúgy a szinten tartás várható az egyhetes betéti ráta esetében is.

Történelmi maximum

A nagyon rossz hangulat azonban csütörtökre is megmaradt, ezért úgy kezdte a forint a napot, ahogy az előzőt befejezte. Az euró, az amerikai dollár és a svájci frank árfolyama a forex.com adatai alapján csütörtökön délelőtt többször is megdöntötte az eddigi történelmi maximumokat.

Euró árfolyam

Az új történelmi csúcs csütörtökön 10:54-ig az euró esetében 420,35 forintra változott. Egyetlen év alatt az euró 16,6 százalékot erősödött a forinttal szemben.

Dollár árfolyam

Az amerikai dollár esetében a történelmi maximum csütörtökön 10:54-ig 435,1 forintra emelkedett. Egyetlen év alatt az amerikai dollár 40,1 százalékot erősödött a forinttal szemben. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció