Site icon LikeNews

Környezetünk hatása az életmódváltásra: hogyan vívjuk ki a család támogatását?

Egyre több kutatás mutat kapcsolatot az életmód és az egyént körülvevő közeg között. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy például az étkezési módra, az étrendre nagy hatással van az, hogy körülöttünk az emberek (család, barátok, munkatársak) hogyan étkeznek, mit fogyasztanak. Ez akkor a legszembetűnőbb, ha éppen most akarunk gyökeres változást hozni az életmódunkban.

Az elindulás a legnehezebb

Pedig ma már rengeteg termék, készítmény segédkezik abban, hogy az életmódváltás ne egy igazi küzdelem legyen. A PaleoCentrum vitaminok, étrend-kiegészítők segítségével teszi még kellemesebbé és gördülékenyebbé a váltást. Ez egy nagyon komplex folyamat, amire nagy hatással van az is, hogy milyen közegben próbáljuk végrehajtani a műveletet. Az élet minden területét befolyásolni fogja a végeredmény, lesznek bökkenők, kihívások, de abszolút megéri az erőfeszítést, hogy elhagyjuk az egészségtelen táplálkozást.

Több kutatás is rámutatott már arra, hogy milyen összefüggések vannak az egyén és a környezet életmódjában. Például a hozzánk közel állók (család, barátok) testsúlya nagymértékben meghatározhatja a sajátunkat is. Egy elhízott házastárs akár 37%-kal is megnövelheti a saját elhízási rizikónkat. Sőt, még a barátaink barátai is befolyással vannak ránk. A társadalmi élet is fontos, ugyanis minden elhízott ismerős 0,5 százalék növekedést jelent az elhízási veszélyre. 

A velünk azonos nemű ismerősök, rokonok sokkal nagyobb hatással vannak a testsúlyunkra. Az sem mindegy, hogy kivel szoktunk enni, mivel nagyevők mellett hajlamosak vagyunk mi is többet enni, még akkor is, ha idegenek ülnek az asztalunknál. Továbbá azt is befolyásolja a közeg, hogy pontosan mi kerül a tányérra. Ez azt jelenti, ha valaki a gyorskaják szerelmesei közé tartozik, akkor mellette mi is szívesebben fogyasztunk hamburgert, pizzát.

Mit tehetünk, hogy sikeres legyen az életmódváltás?

Ha olyan társaságban éljük mindennapjainkat, ahol teljesen normális az egészségtelen étkezés, akkor sokkal nehezebb dolgunk lesz. Meglátják, milyen gyümölcstálat hoztunk magunkkal az “ízletes hamburger” helyett, amit ők fogyasztanak, máris kapni fogunk pár megjegyzést. Ezért is fontos az elfogadás, ami azt is jelenti, hogy nem próbáljuk meg az ellenállás ellenére meggyőzni a többieket arról, hogy mi a helyes étkezés. 

Az életmódváltás során kitartónak kell lenni, nem pedig akaratosnak. Félelmetes lehet a folyamat, erőltetni pedig semmiképpen sem kell.

Koncentráljunk saját magunkra

Az étkezés, a táplálkozás egy olyan folyamat, ahol fontos az, hogy a saját tempónkra, igényeinkre és kényelmünkre koncentráljunk. A mi meggyőződésünk másokat nem fog előrelendíteni, mivel azt nekik kell megtalálniuk. A legjobb, amit tehetünk, ha bevonunk másokat a saját életmódváltásunkba. Például kérjük meg párunkat, hogy segítsen az edzés utáni nyújtásban vagy éppen a heti menü megtervezésében.

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő a paleocentrum.hu oldalt működtető cég. Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják olvasóink a Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek sokáig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak.

Exit mobile version