Átmeneti hiányok már nem csak a kisebb benzinkutakon lehetnek. Nem csak vidéken, Budapesten is vannak problémák.

Nincs mindenhol 95-ös benzin

“A termék átmenetileg NEM elérhető” – látható egy kézzel írt felirat egy budapesti MOL benzinkúton a 95-ös benzin töltőpisztolyán. Minderről az RTL riportja számolt be. Voltak más benzinkutak, ahol nyomtatott felirat várta hasonló üzenettel a tankolni vágyókat. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Van, ahol a dízel fogyott el

Békéscsabán egy, az RTL-nek nyilatkozó autós elmondta, ő még tudott 31 liter gázolajat tankolni. Utána azonban kiírta az összes kútfej, hogy off, azaz elfogyott a dízel üzemanyag. A férfi úgy fogalmazott, “kezd bolondok háza lenni”.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Ezek is érdekelhetnek!

Ezt mondja az Ásványolaj Szövetség főtitkára

Az Ásványolaj Szövetség főtitkára, Grád Ottó azt mondja, könnyen elképzelhető, hogy a jövőben a nagyobb benzinkutaknál is lesznek átmeneti készlethiányok. Ennek az oka egyszerű: nem áll rendelkezésre elegendő üzemanyag. A MOL azt állítja, a vállalat töltőállomásain másfélszer akkora most a kereslet, mint tavaly ilyenkor.

Nincs import

További problémát jelent, hogy az import gyakorlatilag megszűnt, ami az ársapkával indokolható. A MOL-nak kellene az egész országot ellátnia üzemanyaggal. További problémát jelent, hogy a Dunai Finomító egy baleset következtében csak 60%-os kapacitással tud jelenleg dolgozni.

Ezt állítja a MOL

A MOL azt közölte, hogy néhány órán át fennálló termékhiány lépett fel a hálózatjukhoz tartozó kutak 20%-ában. A Dunai Finomító működése kapcsán jó hír, hogy hamarosan befejeződnek a karbantartások. Ha ez megtörténik, akkor újfent 100%-os kapacitáson fog tudni működni.

Veszélyben a benzinárstop

A Miniszterelnökség tegnap úgy nyilatkozott az ATV-nek, hogy csak két feltétellel tudják fennartani a december 31-én lejáró benzinárstopot. Az egyik, hogy a százhalombattai finomítónak folyamatosan működnie kell. A másik feltétel az, hogy zavartalan legyen a kőolajszállítás Oroszországból.

A Magyar Ásványolaj Szövetség mást állít

Grád Ottó azt mondta, a kedvezményezettek körét csökkenteni kell. Ezen felül elmondása szerint arra is szükség van, hogy korlátozzák az üzemanyag mennyiségét azok számára, akik kedvezményes áron kapják azt. Ezekkel az intézkedésekkel lehet elérni azt, hogy csökkenjen a fogyasztás az üzemanyagok tekintetében.

Visszaállhatna az egyensúly

Az Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ha meglépi a fentieket a kormány, akkor visszaállhat az egyensúly a kereslet és a kínálat kapcsán. Gulyás Gergely egy szeptemberi kormányinfó alkalmával azt mondta, ha mérlegelni kell, hogy 800 forint legyen a benzin és a dízel ára, de minden kútnál lehessen kapni, vagy legyen 480 forint, de időnként legyenek fennakadások, akkor szerinte nem kérdés, hogy az utóbbi a jó megoldás.

Egy sor benzinkútnak nem szállít üzemanyagot a MOL

A MOL már a múlt héten és ezen a héten sem szállít üzemanyagot azoknak a kis benzinkutaknak, akik felé nincs kiszolgálási kötelezettségük. Ez azokra a töltőállomásokra vonatkozik, amelyek a hatósági ár életbe lépését és az importkiesést követően kötöttek szerződést a vállalattal. A korlátozások a MOL szerint átmenetiek, azokat hetente felülvizsgálják. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: archív