Az előjelek nem túl bíztatóak, noha már korábban is történtek csodák. Egy kanadai hegymászó halálával 12-re emelkedett az idei tavaszi mászószezon halottjainak száma a világ legmagasabb hegyén.

Egyelőre nem tudni a pontos információkat

„Továbbra is a híreket várjuk Szilárdról. Igazán köszönjük azt a nagyfokú érdeklődést, ami Szilárd expedícióját övezi. Nagyon szeretnénk mindenkit folyamatosan tájékoztatni, de jelenleg a helyzet tisztázása köti le minden erőnket” – olvasható abban a Facebook-bejegyzésben, amely péntek éjszaka jelent meg a sportoló oldalán. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem működik a nyomkövető

Mint korábban mi is hírt adtunk róla, hogy a hegymászó a Mount Everestre tartott, amikor nyomkövetőjéről egyszer csak nem érkeztek jelek. Noha több hegymászó is azt mondta, ez teljesen megszokott, azonban több baljós előjel is arra utal, hogy nagy baj történhetett.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Már úton vannak

A friss posztban most jelezték, hogy egyelőre nem szeretnének minden apró részletet megosztani a jelenleg zajló mentéssel kapcsolatban, mert azok csak felesleges találgatások táptalaját képezik. A serpák jelenleg is úton vannak a Hillary-lépcső irányába, vagyis abba az irányba, ahol Szilárdot legutoljára látták.

Akár egy nap is lehet, mire információk érkeznek

Abban biztosak lehettek, hogy a hazai háttércsapatnál aligha várja valaki jobban a híreket. Amint pontos információk állnak rendelkezésünkre a mentés kimenetelét illetően, akkor azt itt közzétesszük. Előfordulhat hogy ez 12, de akár 24 óra is lehet – zárul a bejegyzés.

Ők indultak el a magyar sportolóért

Egy másik poszt szerint május 26-án reggel elindult felfelé a mentésre szervezett három fős serpa csapat, köztük a téli K2-t elsőként megmászó Gelje Sherpa, valamint a nemrégiben Carlos Soria mentésében részt vevő Mikel Sherpa, hogy elérjék Suhajda Szilárdot.

Nem egyszerű menet

Simone Moro helikopterrel egyenesen a 2-es táborba vitte őket, majd egy felderítő repülésre indult, hogy átvizsgálja a hegy déli oldalát a csúcs esésvonalában. A serpák jelenleg is felfelé haladnak. A 2-es tábortól a csúcs egy átlagos mászó számára három nap, és bár a serpák ennél gyorsabbak, a mentőakció így is hosszadalmas folyamat.

A mentésre akarnak koncentrálni

Éppen ezért nem várható gyors eredmény. „Nagyon köszönjük továbbra is az elképesztő támogatást, megértjük, hogy a felfokozott várakozásban mindenki minden percben a híreket várja, de minden erőnkkel a mentés koordinálására szeretnénk fókuszálni, ezért bízunk a megértésetekben” – fogalmaznak.

Téves állítások bukkanhatnak fel

Egyúttal felhívták a figyelmet, hogy az expedícióval kapcsolatos hivatalos információk kizárólag Suhajda Szilárd sportolói oldalán, a sajtóközleményekben, valamint a Hóhatár oldalán olvashatóak. A média sokakat megszólaltat az események hátterének megértése kapcsán, ezek között rengeteg hasznos anyag készül, de akadnak bőven téves információk és állítások is – hangsúlyozza a bejegyzés.

Halálos szezon

A The Himalayan nepáli hírportál közlése szerint egy kanadai hegymászó halálával 12-re emelkedett az idei tavaszi mászószezon halottjainak száma a világ legmagasabb hegyén, a Mount Everesten. Jelenleg öt olyan személy – három külföldi és két nepáli – van, aki eltűntnek számít, illetve akivel nincs kapcsolat, köztük említi a cikk a 40 éves Suhajda Szilárdot, akivel szerdán este szakadt meg a kapcsolat.

Többen is eltűntek

Az eltűntek között van egy 33 éves süketnéma malájziai hegymászó, akiről semmit sem tudni május 18. óta, amikor a csúcsról visszatért a 4-es táborba. Egy indiai-szingapuri hegymászónak 8500 méteres magasságban veszett nyoma. Csütörtök óta nincs kapcsolat egy nepáli hegymászóval és helyi kísérőjével. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

(Kiemelt képünk forrása: Facebook.)