Site icon LikeNews

Több, mint 8 ezren vannak kórházban 136-an haltak meg, de már lehet jelentkezni a vakcináért, eközben ezt mondja a WHO

2219 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 256 367 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

136 beteg meghalt

Elhunyt 136 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 6120 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 75 281 fő, az aktív fertőzöttek száma 174 966. Az aktív fertőzöttek 19%-a, az elhunytak 22%-a, a gyógyultak 24%-a budapesti. 8045 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 656-an vannak lélegeztetőgépen.

Egész Európában tombol a járvány

Egész Európában, a szomszédos országokban és Magyarországon is tovább nő a fertőzöttek száma, egyre többen igényelnek kórházi ellátást. A járványt megállítani nem lehet, továbbra is a járvány lassítása és a kórházak teljesítőképességének védelme a cél. Ezt szolgálják a veszélyhelyzettel kihirdetett védelmi intézkedések, amelyeket a kormány további egy hónapig meghosszabbít, tehát január 11-ig fennmarad a jelenlegi kijárási tilalom és a többi védelmi intézkedés. „Hogy szenteste tehetünk-e kivételt, amit mindannyian szeretnénk, azt majd csak december 21-én dönthetjük el az akkori állapotok ismeretében” –  fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök, aki azt is kijelentette, hogy nem lesz kivétel december 31-én sem, vagyis a szilveszteri bulikat és utcabálokat idén nem lehet megtartani.

Már lehet jelezni a vakcina igényeket

Mint ahogyan arról nemrégiben a LikeNews is beszámolt Müller Cecília elmondta, hogy pár napon belül elindul a honlap, melyen keresztül a lakosság jelezheti, hogy igény tart-e a vakcinára.

Sokféle forgatókönyv

Müller Cecília közölte: a lakossági igényfelmérés információkkal szolgál az oltóhelyek pontos megtervezéséhez. “Sokféle forgatókönyvünk van attól is függően, milyen típusú vakcina érkezik az országba” – hangoztatta.

Sorrendet fognak felállítani

Kijelentette: ha az oltóanyag korlátozott számban áll rendelkezésre, sorrendet állítanak fel, első körben az egészségügyi ellátórendszerben dolgozókat, a védekezés első vonalának résztvevőit, utána a krónikus betegeket oltják be – írja az MTI.

Megnyílt a lehetőség

Megnyílt a regisztráció lehetősége az interneten a koronavírus elleni védőoltásra – jelentette be a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára hétfő este a Facebook-oldalán. Dömötör Csaba közölte: a vakcinainfo.gov.hu weboldalon mindenki jelezheti az oltás iránti igényét.

Ezért érdemes regisztrálni

A regisztrációval egyben mindenki értesülhet a járvánnyal kapcsolatos legfrissebb információkról, és arról, hogy mikor kerül rá sor – tette hozzá. Közlése szerint az oltások akkor indulhatnak, amikor rendelkezésre áll a magyar hatóságok által jóváhagyott biztonságos vakcina, a folyamat egy oltási terv alapján zajlik majd.

Kapcsolódó:

Erre hívta fel a figyelmet Dömötör Csaba

Felhívta a figyelmet arra, hogy az oltások sorrendjét nem a regisztráció időpontja határozza meg, hanem a veszélyeztetettség mértéke, továbbá elsőbbség illeti meg a védekezésben résztvevőket is. A tömeges oltás új szakaszt jelent majd a vírus elleni küzdelemben – fogalmazott az államtitkár.

A WHO nem javasolja az öleléseket

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) veszélyhelyzeti igazgatója nem javasolja az öleléseket karácsonykor, szerinte a „testi kapcsolat mellőzése életmentő lehet a járványban”. Michael Ryant arról kérdezték, hogy az ölelés „szoros kontaktusnak” számít-e, amelyet az Egyesült Államok egészségügyi ügynöksége általánosan nem javasol.

„Rémisztőek a járvány adatai”

Az igazgató „kellemetlennek” nevezte, hogy a szeretet megnyilvánulását ölelés formájában mellőzni kell, de mint mondta, létfontosságú, mivel „rémisztőek” a járvány adatai, különösen az Egyesült Államokban, ahol percenként halnak meg a járvány miatt emberek, holott az ország egészségügyi rendszere kiváló.

Kiemelt kép: Illusztráció, MTI

Exit mobile version