Balatonfüreden kiöntött a Balaton. Az erős déli szél miatt a Balaton vize a Tagore sétány üzleteit veszélyeztette. Szivattyúkkal és homokzsákokkal védekezett a füredi önkormányzati tűzoltóság az áradás ellen. Mi történt pontosan?

Kiöntött a Balaton

Csütörtökön valósággal elöntötte a Balaton a füredi partot. A strandon térdig ért víz ott, ahol a szebb napokon a fürdőzők napoznak. A parti éttermekben is jelentős kár keletkezett, befolyt a Balaton vize a vendéglátó helyiségekbe. Még szombaton is tart a takarítás, lőttek a vendégek fogadásának. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Egész nap szivattyúznak

A húsvéti hétvégén sokan vannak a Balatonnál, a forgalomból a parti éttermek egy része azonban nem tudják kivenni a részüket, mert a tó elintézte, hogy a vendégek most távol maradjanak. A tűzoltók egész nap szivattyúzták a vizet a partról. De mi történt?

Kilépett a tó a medréből

Forrás: Facebook/Balatonfüredi Önkormányzati Tűzoltóság
Forrás: Facebook/Balatonfüredi Önkormányzati Tűzoltóság

Megbillent a Balaton vize

Amikor erős északi vagy déli szél fúj, a szél valósággal átlöki a tó vízét a másik partra, ahol az kiönt. Most déli szél volt, a víztömeg déli irányból kimozdult, ezért az északi parton megemelkedett a tó vízszintje. Ilyenkor nem csak a hullámzás miatt lép ki a tó a medréből, hanem valójában túlcsordul. Olyan jelenség ez, mint amikor egy tál vizet megbillentenek. Az egyik oldalon mélyebb a víz, a másikon sekélyebb.

Homokszigetek jelenhetnek meg

A jelenség általában együtt jár azzal, hogy a déli part sekélyebb részein ilyenkor pár órára homokszigetek jelennek meg, hiszen a Balaton vize lényegében átfolyik az északi partra. Előfordult már olyan is, hogy fél méterrel emelkedett meg az egyik paron a víz, miközben ugyanennyivel csökkent a másik oldalon a vízszint.

Természetes jelenség

A füredi tűzoltók felvételein jól látszik, hogy a parthoz közeli, egykor feltöltött, vagyis a tótól elvett területek kerülnek a víz alá. A Balaton visszaköveteli magának azt, ami az övé. A jelenség tehát természetes, de az üzleti érdekeltséggel rendelkezőknek semmiképpen sem kellemes.  A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép forrása: Facebook/Balatonfüredi Önkormányzati Tűzoltóság