Meghalt Jakab Ferenc virológus. A 46 éves pécsi professzort az ország a Covid járvány idején ismerte meg. A tudós halála mindenkit megdöbbentett, úgy tudni, saját kezével vetett véget életének.

Meghalt Jakab Ferenc

46 éves korában, tragikus hirtelenséggel elhunyt Jakab Ferenc virológus – közölte a Virológia Pécs Facebook-oldal és a Pécsi Tudományegyetem. Jakab egyetemi tanár volt, a Pécsi Tudományegyetem innovációs rektorhelyettese, a Nemzeti Virológiai Laboratórium vezetője. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Emlékét őrzik

Jakab Ferenc professzort a Pécsi Tudományegyetem saját halottjának tekinti, emlékét tisztelettel és kegyelettel megőrzi, írta honlapján az egyetem. Temetéséről később intézkednek.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Sokat szerepelt a Covid idején

A kutató a koronavírus-járvány alatt tett szert országos ismertségre, amikor rendszeresen megszólalt mind a járvány terjedésével, mind az oltásokkal kapcsolatban.

Életrajza

Jakab Ferenc 1977-ben született Marcaliban. Kaposváron érettségizett, majd 2002-ben diplomázott a PTE TTK biológia–kémia szakán. Hosszú időt töltött víruskutató laborokban Hollandiában, Belgiumban és az Egyesült Államokban – olvasható a PTE honlapján. 2020 márciusában lett a lett a koronavírus-kutatócsoport vezetője.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Öngyilkos lett

A Pécs Aktuál három, független forrásból úgy értesült, tragikus váratlansággal öngyilkos lett. Úgy tudják, magánéleti okok állhatnak a háttérben, a 46 éves professzor ezért vetett véget önkezével az életének; testét ma reggel találták meg. Családja és kollégiái megdöbbentek a szomorú hír hallatán, senki nem számított ilyen tragédiára.

Búcsúzik a polgármester

Hatalmas veszteség érte a városunkat” – így kezdi bejegyzését Pécs polgármestere. „Jakab Ferenc mindig önzetlenül városunk rendelkezésére állt, ha szükség volt szakmai tudására, tanácsaira. Pécs mindig hálás lesz neki a koronavírus-járvány elleni védekezésben végzett munkájáért. Mélyen megrázott halálának híre. Részvétem a gyászoló családnak. Nyugodj békében, Feri” – zárja megrendítő sorait Péterffy Attila.

Nagy szerepe volt a Covid járvány kezelésében

Jakab Ferencet és kollégáit egy ország ismerte meg a koronavírusjárvány idején, rengeteget tettek azért, hogy a magyarok átvészelhessék a Covidot és a kór a lehető legkevesebb áldozatot szedje. Ő volt a Koronavírus-kutatási Akciócsoport vezetője is 2020-ban, a járvány kitörése után. A professzor volt a Szentágothai János Kutatóközpont legmagasabb biobiztonsági szintű virológiai laboratórium vezetője is – amit még az USA magyarországi nagykövete, David Pressmann is megnézett.

Majdnem az asszisztense lett..

„2021 őszén asszisztens keresett és én megpályáztam az állást. Nem engem választott, de olyan levelet írt személyesen, amilyet az ember nem szokott kapni munkáltatótól. Olvasta a Válasz Onlineon megjelent cikkemet és gratulált hozzá. Ez nekem kb. a Nobel-díj volt. Nyilvánvalóan elszánt, céltudatos fiatalember volt, nem is mindenki szimpátiáját vívta ki. De amit épített, elért, azzal nem csak a maga dicsőségét szolgálta. Legyen neki könnyű…” – így emlékezett egyik ismerőse Jakab Ferencre a közösségi oldalán.

Ha segítség kell!

Ha ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123-as ingyenes lelki elsősegély-számot! A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Jakab Ferenc – Forrás: BPK montázs