Tragikus hirtelenséggel elhunyt Szakcsi Lakatos Béla, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar zongoraművész és zeneszerző, érdemes művész.

Elhunyt a zongoraművész

Elhunyt a híres zongoraművész, Szakcsi Lakatos Béla. A zeneszerző péntek este még fellépést vállalt Gerendás Péterrel a Pestújhelyi Közösségi Házban. A halál vasárnap hajnalban érte. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Szombaton még fellépett

Gerendás Péter péntek este, a koncert után egy fotót is kiposztolt Facebook oldalára, amelyhez ezt írta: „A csodálatos Szakcsival. Máshogy gondolkodunk sok mindenben. És sok mindenben ugyanúgy. Mások vagyunk, más neveltetés , más hagyományok. De vannak egyetemes értékek, amelyben mindketten hiszünk, ez pl. a minőségi zene. Ez pedig átível mindenféle politikán és egyéb szarságon”.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Szakcsi Lakatos Béla és Gerendás Péter

Gerendás Péter és Szakcsi Lakatos Béla – Forrás: Facebook/Gerendás Péter

Ezt vallotta a művész

„Két rossz dolog van: az egyik, hogy a zenész azt mondja, »nekem még nem megy, félek«. Ez nem jó! Ahogy az sem, ha »nagyon meg akarom mutatni«. Arra kell gondolni, hogy most ezt tudom, és ezt fogom játszani. Annak kell kijönni, ami van. És az jó lesz” – vallotta a zongoraművész.

Konzervatóriumot végzett

Szakcsi Lakatos Béla 1943-ban született, a Bartók Béla Zeneművészeti Konzervatóriumban tanult, majd a hatvanas évek közepén már saját zenekaraival is bemutatkozott.

Zenei pályafutása

1972-től a Rákfogó együttes, majd 1980-tól a Saturnus együttes tagjaként Szakcsi fontos szerepet játszott a fúziós zene hazai terjedésében. A hetvenes évektől tanított a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jazz-zongora szakán.

16 albumot adott ki

Koncertjein a jazz és a kortárs improvizációt ötvözte a klasszikus- és kortárs zenére, a népzenére, valamint a jazzre egyaránt reagáló, progresszív előadást hozva létre. Musicaleket írt, 16 albumot adott ki, és számtalan díjban, elismerésben részesült.

Politikai nézete

Szakcsi Lakatos az elmúlt egy évben néhányszor a napi politikai hírekbe is bekerült. Először azért, mert visszautasította az ellenzéki vezetésű józsefvárosi önkormányzat díszpolgári címét arra hivatkozva, hogy nem akar belekeveredni a pártpolitikába, majd azért, mert a Magyar Zene Háza átadóján lejátszotta a Fidesz lakodalmas kampánydalát. Utólag azt mondta, ez csak vicc volt.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Szakcsi Lakatos Béla produkciója a Magyar Zene Háza megnyitóján

Kiemelt kép: Szakcsi Lakatos Béla – Forrás: Youtube.com/Magyar Művészeti Akadémia