Az országos tisztifőorvos, elmondta, hogy kik lehetnek leginkább érintettek és mit érdemes tenni a betegségek elkerülése érdekében.

Erre lehet számítani

Müller Cecília biztos abban, hogy tél közeledtével több lesz a koronavírussal megfertőződöttek száma. Figyelmeztetett arra is, hogy az influenzajárvány sokkal jobban éreztetheti majd a hatását ezen a télen. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem lehet tudni pontosan, hogy mi fog történni

Bár az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ járványügyi hatóságnak húsz munkacsoportja is azon dolgozik, hogy modellezze, mi várható a koronavírus-járvány kapcsán, mégsincs tökéletes modell, ami megjósolná a jövőt. Az országos tisztifőorvos ugyanakkor leszögezte, hogy a vírus gyorsan változik, újabb variánsok és alvariánsok felbukkanására lehet számítani. Müller Cecília azt mondta az InfoRádiónak, hogy a koronavírus szezonálissá fog válni véleménye szerint.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Felfelé ívelő a folyamat

Ahogy véget ért a nyári szünet, a gyerekek óvodába, iskolába kezdtek járni, és egyértelműen több lett a megbetegedés. Az őszi-téli légúti vírusok tekintetében épp úgy magasabb lesz a fertőzésszám várhatóan, mint a koronavírus esetében a következő időszakban.

Előbb a fiatalok estek át a betegségen

Müller Cecília kifejtette, hogy szeptember környékén a fiatalabbak estek át a betegségen. Mivel ők már rendelkeznek egyfajta védettséggel, most a munkába járó középkorosztály a járvány által leginkább veszélyeztetett korcsoport. A betegek többnyire 50 év körüliek, de a 60 év felettiek is veszélyben vannak.

Nem lesznek kampányszerű oltások

A tisztifőorvos elárulta, hogy most nem terveznek kampányokat az oltások kapcsán. Ennek az az oka, hogy mindenkinek más az oltottsági státusza idehaza. Folyamatosan lehetősége nyílik bárkinek arra, hogy az oltópontokon vagy a háziorvosánál megkapja a védőoltást.

Nem kell regisztrálni sem

Míg korábban az oltás felvételéhez regisztrálni kellett, most péntekenként erre sincs szükség. Így aki nem szeretne az adminisztrációval bajlódni, jóval egyszerűbben hozzájuthat a vakcinához.

Ezek az oltások érhetők el

A Pfizernek elérhető a korábbi változatú oltása is, csakúgy, mint az új, kétkomponensű, omikron változat ellen kifejlesztett vakcina. Ez utóbbi egyszerre nyújt védelmet az eredeti vuhani törzs valamint az omikron variáns ellen. Ezen kívül a Janssen és a Sinopharm oltása is elérhető.

Nincs aggodalomra okot adó új variáns

Az amerikai elnök fő járványtanácsadója, Anthony Fauci azt mondta, hogy az új variánsok az omikron alvariánsai. Müller Cecília szerint ez bizakodásra ad okot. A BQ1 és a B275-ös variáns miatt nem kell aggódni a WHO szerint sem, de figyelemmel kísérik óvatosságból.

Az influenzaszezon is próbára tesz majd minket

Müller Cecília kifejtette, hogy nincs olyan korosztály, akinek ellenjavallt az influenza elleni védőoltás, egyedi ellenjavallat azonban elképzelhető. Az egyik influenza vírusban az elmúlt két évben nagy változás történt. Mivel mindkét A-komponens megváltozott az elmúlt évhez képest, így megint védtelen a lakosság az influenzával szemben.

Mindenkinek ajánlja az influenzaoltást, akik veszélyeztetettek

Az országos tisztifőorvos azt mondta, hogy kifejezetten érdemes beoltatnia magát az influenza ellen azoknak, akik súlyos szövődményekkel nézhetnének szembe, ha elkapnák a vírust. Azok, akik már elmúltak 60 évesek, akkor is jól teszik, ha beoltatják magukat, ha egyébként jó egészségnek örvendenek. Azoknak, akik krónikus betegek, az egészségügyben vagy szociális intézményekben dolgoznak célszerű oltakoznia, csakúgy mint a kismamáknak, utóbbiakra főként a láz jelent veszélyt. Az influenza elleni oltás azonban az idén már csak a rizikócsoportok számára ingyenes. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Müller Cecília – Forrás: Archív