A Fővárosi Közgyűlés szerdán döntött arról, hogy nem adják át az államnak a rendelőinket. Karácsony Gergely főpolgármester úgy fogalmazott: az iskolák kapcsán már megtanultuk, hogy ha az állam valamit átvesz az önkormányzatoktól, az garantáltan rosszabbul fog működni, mint addig. Érd polgármestere levélben jelezte, hogy a város szintén nemet mond az „ajánlatra”.

„Az iskolák kapcsán megtanultuk…”

„Sajnos az iskolák kapcsán már megtanultuk, hogy ha az állam valamit átvesz az önkormányzatoktól, az garantáltan rosszabbul fog működni. Budapesten sokkal rosszabb lenne az egészségügyi ellátás, ha a kerületek erejüket megfeszítve nem tennének meg mindent a saját rendelőintézetkéteket fejlesszék, támogassák” – írta Facebook-bejegyzésében Karácsony Gergely.

Kerületek feletti, fontos ellátás

„A főváros pedig egy kerületek feletti, de nagyon fontos ellátást is biztosít: a hajléktalan emberek pszichiátriai és nőgyógyászati ellátását. Ez utóbbi ráadásul egy fantasztikus közösségi program, a Budapest Bike Maffia adománygyűjtése révén valósulhatott meg. Amit a főváros lakói összeadtak, azt most adjuk át tálcán a hatalomnak?! Sajnálom, hogy a Fidesz képviselői még ebben sem tudtak a budapestiek mellé állni…” – tette hozzá a főpolgármester.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

„Erőszakos centralizálás”

Bősz Anett (DK) humánpolitikáért felelős főpolgármester-helyettes Szaniszló Sándorral, a DK fővárosi frakcióvezetőjével közösen tartott szerdai sajtótájékoztatóján emlékeztetett: a kormány 2011-ben kezdett az érintettek tiltakozása ellenére az oktatási rendszer „erőszakos centralizálásába”. A kormányzat korlátozta az iskolák tanszabadságát, „lábbal tiporta” az iskolapolgárok méltóságát, de képtelenné vált az önmaga által vállalt feladatok ellátására. Ugyanez várható a szakrendelők esetében is, ha a kormányzati szándék célba ér – mondta.

A helyiek igényeihez igazítva

Kiemelte: az önkormányzatok a helyi igényeket felmérve, a polgárok igényeihez alakították a szakrendelőket, a járóbeteg-ellátást, de a központosítás után nőni fognak a várólisták. Szaniszló Sándor felszólította a kormányt, utalja át az Egészséges Budapest Programban a fővárosnak az idei évre járó támogatást, és tegyen meg mindent az orvos- és szakápolóhiány csillapítása érdekében.

Érd is megtartaná rendelőintézetét

Az agglomeráció egyik legjelentősebb települése, Érd ugyancsak megtartaná rendelőintézetét. Csőzik László polgármester a témában levelet írt Jenei Zoltán országos kórház-főigazgatónak, amiben részletesen kifejtette álláspontját.

Elkötelezettek a fejlesztés mellett  

„Önkormányzatunk számára kiemelten fontos az Érden élő lakosok magas színvonalú egészségügyi ellátásának biztosítása, a diagnózishoz és a kezeléshez való hozzáférés gördülékennyé tétele, valamint a város egészségügyi igényeinek megfelelő kapacitások biztosítása. Elkötelezettek vagyunk az egészségügy fejlesztése mellett, vállalt feladataként szolgálva a lakossági ellátás érdekeit és biztonságát – jelenleg egy financiálisan rendkívül nehéz időszakban” – áll a Facebookon is közétett levélben.

Prioritást élvez

„Költségvetési lehetőségeink természetesen nem korlátlanok, hiszen a vonatkozó törvény előírja, hogy „az önként vállalt helyi közügyek megoldása nem veszélyeztetheti a törvény által kötelezően előírt önkormányzati feladat- és hatáskörök ellátását”. Ezzel együtt ez az önkéntes feladatvállalás számunkra prioritást élvez.

Kinyilvánították szándékukat

Érd Megyei Jogú Város Közgyűlése 2022. december 13-i ülésén tárgyalt az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslatról. Kinyilvánította, hogy a javaslat járóbeteg szakrendelés átszervezésére vonatkozó szándékaival nem ért egyet, és a Dr. Romics László Egészségügyi Intézményt továbbra is Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat intézményeként kívánja működtetni.

Ez a legjobb megoldás

„Meggyőződésünk, hogy – az országosan meglévő szakemberhiány és az egészségügyi ellátórendszerben tapasztalható belső feszültségek figyelembevételével is – az érdi járóbeteg szakrendelő önkormányzati fenntartású működtetése szolgálja leginkább az ellátásszervezés és ellátásbiztonság helyi érvényesülését” – fogalmazott a polgármester.

Kiemelt kép: orvosi szakrendelő Újpesten. Fotó: archív