Traumaérzékeny szemléletű nőgyógyászati szakellátás indul hajléktalan nőknek a Dózsa György úti hajléktalanszálláson, ami azt jelenti, hogy a rendelőben olyan környezetet teremtenek, amelyben a nők fizikailag és érzelmileg is biztonságban érezhetik magukat – közölte a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) szerdán.

Társadalmi összefogás

A beruházás széleskörű társadalmi összefogás eredményeképpen valósult meg a Dózsa György úti hajléktalanszállás egyik orvosi rendelőjének és várójának teljes körű felújításával, berendezésével és műszerekkel történő ellátásával – olvasható a tájékoztatóban. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Pénteken kezdi meg a működését

A rendelő pénteken kezdi meg működését, adományokból és pályázati forrásból. Azt írták, egyelőre kéthetente egy rendelési nap lesz; legalább heti egy napra lenne szükség, ehhez azonban további orvosok kellenének. A szakmai teamet nőgyógyász szakorvos, rezidens nőgyógyász, asszisztens és szociális munkás alkotja.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Segítség

Az összegzés szerint a páciensek itt a nőgyógyászati szakellátás mellett szociális szolgáltatásokban is részesülhetnek, segítséget kaphatnak például gyógyszerek kiváltásában vagy vizsgálat előtt használhatják a felújított fürdőszobát.

Traumaérzékeny szemlélet

A rendelés traumaérzékeny szemléletben folyik, ami magába foglalja a fizikai tér kialakításától kezdődően a páciensekkel történő összes interakciót – fogalmaztak.

Együttműködés

A rendelő és a szakellátás elindítása a BMSZKI a Budapest Bike Maffia, a Józan Babák Egyesület, valamint az EMMA Egyesület együttműködésében valósulhatott meg.

Fontos

A BMSZKI honlapján kiemelték: a hajléktalan élethelyzetű nőknek olyan szociális, egészségi és mentálhigiénés szükségleteik lehetnek, amelyekre az állami egészségügy nincs kellően felkészülve.

Bántalmazás, erőszak

Felmérések szerint a nők hajléktalanná válása mögött az esetek felében valamilyen bántalmazás áll: családon belüli vagy kapcsolati erőszak, szexuális abúzus, de a tapasztalatok szerint a traumával élő nők száma még ennél is magasabb – írták.

Tartós stressz

Rámutattak arra is, hogy a szegénység, a nélkülözés, a család szétesése, a gyerekek elveszítése is válthat ki traumát, és bármi, ami tartós stresszhelyzetet vagy szégyenérzetet idéz elő. Kutatások szerint a traumatúlélők a preventív ellátásokat kevésbé gyakran veszik igénybe, ebből is adódóan gyakrabban fordulnak akut panaszokkal orvoshoz. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Freepik